Зимният туристически сезон се очертава да бъде най-добрият освен за

...
Зимният туристически сезон се очертава да бъде най-добрият освен за
Коментари Харесай

Зимният сезон е рекорден за последните 5 години |

Зимният туристически сезон се обрисува да бъде най-хубавият с изключение на за последните две пандемични години, само че и за интервал от 5 години обратно, демонстрират данни на Министерството на туризма и на хотелиерите, цитирани от

Заради насъбраната над 2 метра снежна завивка в Банско, Боровец и Пампорово, ски лифтовете и пистите ще работят до 10 април 2022 година, т.е. през цялата пролетна почивка за децата. В курортите се завърнаха непознатите туристи и най-много британците, които са обичаен техен пазар, до момента в който по време на пандемията разчитаха главно на българите.

Сезонът се чака да завърши с над 1.6 млн. туристи, с което ще доближи и надвиши равнищата на рекордната 2018-2019 година, когато са регистрирани 1.628 млн. посетители, сочат данните. Докато най-слабият е бил 2020-2021 година - единствено 950 000 туристи, главно българи поради международната пандемия от COVID-19. Преди пандемията 2019-2022 година в ски курортите са отседнали 1.5 млн. посетители.

„ Много добър сезон имаме, който продължава и сега. Очакваме много туристи до края на март и по време на априлската почивка “, съобщи пред TravelNews Иван Обрейков, маркетинг управител на „ Юлен “ АД, което сдружение е концесионер на ски зоната в Банско. Ръстът на туристите по отношение на 2019 г,. преди пандемията, е 25%, сподели той. Завърнаха се английските туристи и тези от балканските страни – Румъния, Гърция, Сърбия, Северна Македония и други В момента имаме доста посетители от Израел, където имат почивка, означи Обрейков. Сериозен растеж се регистрира и при българите. Преди войната са идвали още съветски и украински туристи, само че техният дял не е огромен.

„ Ръстът е 30% по отношение на 2019 година и сезонът е извънредно сполучлив, като вървим към рекордни резултати “, разяснява Мариян Беляков, изпълнителен шеф на „ Пампорово “ АД, което е притежател на ски инфраструктурата в едноименния курорт. Според него има съществено завръщане на туристите от Англия и Ирландия, както и от балканските страни. При българите растежът е над 10%, като регистрират доста нови клиенти.

„ Все още сме в сезон, като имаме и сега много българи и чужденци “, означи Благовеста Томова, ръководител на Съюза на хотелиерите в Боровец, която е и шеф на хотел „ Рила “.

Според нея броят на туристите е към 7% повече преди пандемията.

Доволни сме от завръщането на английските туристи след съществено неявяване от 2 години, сподели Томова.

Според нея България регистрира сполучлив и много снежен зимен сезон. Другите пазари, от които през този сезон има най-вече туристи в Боровец, са балканските страни – Сърбия, Северна Македония, Косово, Румъния и по-малко от Гърция и Турция. Благовеста Томова добави, че на второ място по посещаемост в Боровец са българите. „ Благодарим на българските туристи, които ни поддържаха и по време на пандемията “, акцентира тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР