Зимният туристически сезон може да се окаже най-добрият освен за

...
Зимният туристически сезон може да се окаже най-добрият освен за
Коментари Харесай

Скисезонът може да е по-добър от 2019 г.: Министерството на туризма

Зимният туристически сезон може да се окаже най-хубавият с изключение на за последните две пандемични години, само че и за интервал от 5 години обратно, демонстрира прогноза на Министерството на туризма и на хотелиерите, които TravelNews.

Заради насъбраната над 2 м снежна завивка в Банско, Боровец и Пампорово, ски лифтовете и пистите ще работят до 10 април 2022 година, т.е. през цялата пролетна почивка за децата. В курортите се завърнаха непознатите туристи и най-много британците, които са обичаен техен пазар, до момента в който по време на пандемията разчитаха главно на българите.

 

Сезонът се чака да завърши с над 1.6 млн. туристи, с което ще достигнем, а може и да надхвърлим равнищата на скисезон 2018-2019 година, когато са регистрирани 1, 628 млн. посетители, сочат данните. Най-слабият е бил 2020-2021 година - единствено 950 000 туристи, главно българи поради международната пандемия от COVID-19. Преди пандемията 2019-2022 година в ски курортите са отседнали 1, 5 млн. посетители.

Интересно е да се означи, че до момента в който данните за сезоните до 2018 – 2019 е с акуратност до човек – да вземем за пример за последния това са  1 628 874 посетители, предходния са 1 592 811 души, то откогато работи направената с много съмнителни поръчки при министър, а в този момент народен представител Николина Ангелкова Единна Система за Туристическа информация " данните ” за последните два скисезона са: " малко над 1,5 млн ” и " малко над 950 хиляди ”

А милионите, дадени от джобовете ни на данъкоплатци за ЕСТИ сякаш бяха, с цел да има най-сетне България освен единна, само че и прецизна туристическа статистика. При това, съобразена със международната, където директно преминаващите не се водят туристи, а при нас те образуват 2/3 от преброените.

В курортите са оптимисти за растежите на броя туристи, само че не споделят за приходите. В Банско пред TravelNews приказват за 25% скок, а в Пампорово даже за 30 на 100 напредък (само 10 % при българите), до момента в който в Боровец са по-реалистично настроени със 7%, като акцентират, че българите са втори по бройка посетители и им благодарят.

 

Освен от английския пазар, имаме най-вече туристи от балканските страни – Сърбия, Северна Македония, Косово, Румъния и по-малко от Гърция и Турция.

 

Наталия Каменова

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР