Зимният сезон у нас ще приключи веднага, ако бъде приета

...
Зимният сезон у нас ще приключи веднага, ако бъде приета
Коментари Харесай

Хотелиерите притеснени за зимния сезон заради COVID мерките

Зимният сезон у нас ще завърши незабавно, в случай че бъде призната подготвяната здравна заповед да се забрани влизането на непознати жители от страни от Европейския съюз (ЕС), които са в алената зона. За това предизвестяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От там не схващат за какво има разлика сред жителите със зелен документ от Европейски Съюз и хората, които имат сложена ваксина, постоянно даже 3-4 дози и/или са създали PCR и той е негативен.

Това разяснява зам.-председателят на БХРА и ръководител на Сдружението на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, което е една от 36-те районни организации на БХРА в страната.

Ако заповедта бъде призната в този рестриктивен тип единствено Банско ще загуби близо 35 000 нощувки, изясни Бистрин. Загубите ще са освен финансови, тъй като непрекъснатата ненужна смяна на заповедите ни трансформира в несигурна дестинация и непознатите туроператори към този момент отхвърлят да провеждат чартъри и ваканции в българските курорти.
 Туризмът чака сполучлив зимен сезон макар, само че и поради Коронавирус
Туризмът чака сполучлив зимен сезон макар, само че и поради Коронавирус

Според Румен Драганов зеленият документ оказва помощ на бранша

Проекто заповедта визира съществени пазари за зимния ни туризъм като Сърбия, Турция, Северна Македония и Израел , изясни Бистрин. Вече имаме протестно писмо от турски туроператори, защото в петък стартира тяхната почивка и имахме доста резервации за идващите 7-10 дни от южната ни съседка, добави зам.-председателят на БХРА. Подобно приготвят и наши сътрудници в Израел. Вече имаме отводи на резервации и това е неуместно, тъй като се основава неравнопоставеност сред туристите от и отвън Европейски Съюз.

Надяваме тази проекто заповед да бъде променена преди да бъде призната и да влезе в действие, добави Бистрин. Той увери, че здравето на клиентите и чиновниците за членовете на БХРА е най-важно, би трябвало да се съблюдават ограничаващи ограничения и да се ускори граничния надзор, само че не и едните имунизирани туристи и с съществуване на негативни проби да са по-важни от другите.

Всички нови ограничаващи ограничения несъмнено ще окажат въздействие върху оперативните резултати на всички съществени и периферни браншове на зимния туризъм, съобщи и членът на УС на БХРА и изпълнителен шеф на " Пампорово " АД Мариян Беляков. Трябва да се търси баласа за оптимално обективното съблюдаване на здравните ограничения, само че и да се вземе под внимание фактът, че заетите в туристическия бранш би трябвало да заплатят извънредно скъпите си сметки за ток, горива, газ и заплати, да прехранват фамилиите си, за заплащат наемите си и всяка една рестрикция върху даден сегмент на стопанската система, може да бъде трайно пагубна, акцентира Беляков.
 Балтова: Зимният сезон започва без зелен документ
Балтова: Зимният сезон започва без зелен документ

Не се плануват хотели за карантинирани

Крайно неправдив е методът постоянно да се показва туризмът като надали не най-опасният бранш за разпространяване на вируса и да се смята туризмът надали не за оръжие за всеобщо заличаване. Когато предлагаме да бъде затворен или мощно стеснен даден сегмент, считан за извънредно рисков, съгласно неразбираеми за мен критерии, то следва същият да бъде заслужено компресиран, по този начин както това се прави на доста места в Европа, сред 70 и 80 на 100 от изгубения оборот, акцентира Беляков. В противоположен случай е извънредно незаслужено и аморално едни да бъдат посочвани с пръст, а други, които крият не по-малък риск, да бъдат оставени като изключение. Необходимо е да се одобри по-балансиран метод, да се комуникира повече с бизнеса, да се направи относително бърз прелиминарен разбор на позитивите и негативите от подобен ход и решенията да бъдат вземани взаимно, тъй като в утрешния ден с изключение на проблеми със здравето на хората, ще имаме и не по-малки проблеми с това да спасяваме бизнесите си и и прехраната на фамилиите.

Близо 15 000 нощувки в Пампорово могат да бъдат отказани, в случай че сходна здравна заповед влезе в действие, изясни Беляков. И добави, че с изключение на цената на самата нощувка, би трябвало да се има поради, че около нея се осъществят цялост от съпътстващи услуги, които способстват за издръжката и прехраната на доста други дребни и междинни бизнеси. Вирусът към този момент е в България, той не съблюдава границите, а сходна мярка за затваряне на границите за избрани националности туристи би била разбираема само, в случай че тук сме изцяло безвредна зона и се тормозим да не бъде импортиран занапред.

Трябва вредите и негативите от всяко такова деяние да бъдат обсъждани от всички вероятни направления, тъй като виждаме, че туризмът се сочи като черната овца на пандемията и обществото, а ние даваме всичко от себе си и плащаме почтително и постоянно налозите си, заплати, осигуровки, заеми и най-после се надяваме да останат и пет лв. облага, коeто допълнително случаи в последно време и не се случва, добави Беляков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР