Зимният сезон като цяло не може да бъде само Нова ...

Зимният сезон като цяло не може да бъде само Нова

Българите стягат куфарите, здраво резервират места за Нова година и броят минимум 1000 лв. за удоволствието

Зимният сезон като цяло не може да бъде единствено Нова година, Коледа и 8 декември, по този начин че по време на празниците сигурно ще има едно засилено търсене, каквото се вижда и занапред. Това сподели пред   " Фокус " туроператорът Светла Тагарева. В момента се виждат доста спомагателни фактори, които въздействат отрицателно върху търсенето на дълги зимни почивки, сподели тя.

" И като такива можем самоуверено да кажем, че това са инфлацията, терзанията на всички за идната зима като цяло. Ние безпределно доста си приказваме с нашите клиенти и тази година откривам, че доста малко от тях биха подхванали някакво ски пътешестване или планувана ски почивка, като изключим някакъв уикенд вероятно, и то който ще се направи в последния миг, само че по този начин планувано нещо да се измисли занапред примерно за декември или за януари – изключвам празниците, все още такива резервации нямаме, а пък запитванията са по-скоро ориентировъчни за цени и какво могат да чакат клиентите, в случай че решат да подхващат такава отмора ".

" От позиция на целия сезон, аз персонално не преставам да бъда много скептична, тъй като цените, които сега имаме на пазара, в огромната си част се костват много високи на нашите консуматори ", посочи Тагарева.

Забелязва се мощно търсене за Новогодишните празници, означи туроператорът.

" Ако можем да ги разпределим като предстоящи празнични срокове 8 декември, Коледа и Нова година, все още Нова година и пакетите за Нова година са извънредно търсени и провокират много сериозен интерес поради обстоятелството, че все още те се оферират с отстъпки до края на септември и по-късно доникъде или до края на октомври, зависи, като тези отстъпки доближават до 20% от пакетните цени, което ги прави привлекателни. Като ценови клас можем да кажем, че за едно двучленно семейство, което е решило, че може да изкара Нова година в България, цените стартират най-малко от 600 на човек, като в тези цени в доста редки случаи е включена новогодишната вечеря ", сподели Светла Тагарева.

Това се води невисок ценови клас, тъй като общоприетоо това, което се предлага сега на пазара с включена новогодишна вечеря, доближава до към 1000 лв. на човек, посочи туроператорът.

" Едно домакинство от двама за Нова година в България би трябвало да отдели приблизително сред 1200 и 2000 лв., надлежно новогодишните вечери, които се оферират, са сред 120 и 300 лв. на човек ".

Светла Тагарева сподели, че българите доста съпоставят цените. 

" И стигаме досега, в който сравнявайки цените в България и сравнявайки цените в чужбина, с чартъри или със личен превоз, като цяло цените в Турция и в Сърбия са по-ниски и това до някаква степен накланя везните към клиентите, които са решили, че могат да си разрешат бюджет от 2000 лв., те да не изберат дестинация България изобщо за Новогодишните празници, а да се насочат към някой от прилежащите курорти ".

Според туроператора цената е главен фактор и даже 100 лв. разлика се оказват основни за решение на покупка.

" Преди години 100 лв. не бяха чак толкоз значими и хората бяха решавали, че – да, Нова година е, можем да отделим малко повече пари, несъмнено, празници са, друго е, до момента в който тази година се вижда, че 100 или 150 лв. разлика в цената автоматизирано накланят везните към избора на по-икономична отмора, без значение къде е тя ".

Светла Тагарева изясни, че в България хората се ориентират към по-близките и общоприети курорти. Не се регистрира смяна в търсенето на Сандански и Велинград, а Банско и Боровец още веднъж се подреждат преди всичко измежду тези, които желаят Новогодишните им празници да минат в ски отмора. След това се подрежда Пампорово. 

Записванията за чартърни полети до Анталия вървят с цялостна мощ, посочи Тагарева.

" И като цяло мога да кажа, че все още най-вече записани ние сме осъществили точно за Анталия за Новогодишните празници. Като на второ място, незабавно след нея се подрежда Сърбия. Като изключим известните Анталия и Сърбия – и единствено да вметна, че Анталия се търси не единствено тъй като е позната на българския пазар, а тъй като цените, които оферират, извънредно първокласни петзвездни хотели с чартърна стратегия, с четири нощувки излизат от време на време на по-ниски цени от четири нощувки в нашите курорти със личен превоз. И имайки поради ол инклузива, стратегиите, заниманията и като цяло стандарта, който се предлага, това неизбежно води до това по-засилено търсене ", сподели тя.

Светла Тагарева посочи, че за Нова година в 5-звезден хотел у нас за двама, с включени празнични вечери, 3 нощувки и закуски - цената излиза към 2000 лева.

В 5-звезден хотел в Сърбия за двама за 3 нощувки, закуски и вечери - цената е 1500 лева., като в България и Сърбия превозът е личен.

От друга страна, в случай че прекараме Нова година в 5-звезден хотел в Анталия, на " ол инклузив " с 4 нощувки плюс празнична вечеря, аероплан и прехвърляния - цените стартират от 1800 лева. за двама и не престават нагоре.

Източник: varna24.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg