Зимните месеци са период, в който сме свикнали да се

...
Зимните месеци са период, в който сме свикнали да се
Коментари Харесай

Какви са ползите от витамин D

Зимните месеци са интервал, в който сме привикнали да се отдаваме на вкусна храна, домакински уют и задушевни срещи на топло, по-далеч от студа и по-близо до камината.

Дори спорадичните слънчеви дни рядко съумяват да ни подбуден към дълги разходки измежду природата, което неизбежно дава отражение в тялото ни, под формата на занижени равнища на витамин D.

Витамин D е основен за тялото детайл, който организмът синтезира самичък при съществуването на ултравиолетови лъчи. Той не просто прави косата и кожата ни по-здрава и красива, само че играе съществена роля и във значими за здравето процеси.

По-здрави зъби

Витамин D е от голямо значение за здравето и визията на зъбите. Липсата му в организма води до дупки в дентина на зъбите - пласт, ситуиран тъкмо под емайла. Дентинът съставлява към 85% от цялата конструкция на зъбите и отклонения в количеството му могат да причинят опустошения на тази конструкция и даже загуба.

По-бърз разум

Британско изследване с над 3000 участници е открило, че слънчевият витамин играе роля и в мисловния развой. При проби за памет, сериозно мислене и характерна обработка на детайлна информация, хора, които са прекарали няколко часа на слънце се оправят с до 30% по-добре, в сравнение с тези, при които равнищата на витамин D са по-ниски.

Без бирено коремче

Един от най-възхитителните резултати на витамин D в тялото е способността му да спомага за елиминирането на мазнините в коремната област. Това не значи, че седенето на слънце или приемането на витамин D посредством други източници ще ни помогне да махнем биреното коремче. Според 16-седмично американско проучване, най-осезаеми резултати се виждат, когато комбинираме витамин D с витамин C и постоянни тренировки.

По-здраво сърце

Витамин D е от изключителна значимост за работата на сърцето. Хора със занижени равнища са в до 81% по-голям риск от сърдечни болести, 64% по-голяма заплаха от инфаркт и са с до 51% по-застрашени от ранна гибел (преди 55 години). В такива случаи медицинските специалисти поучават да одобряваме храни с високо наличие на витамин D (сьомга, авокадо, мляко и други) с съвсем всяко хранене. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР