Зимните курорти са в пълна готовност да посрещат туристи, проблемът

...
Зимните курорти са в пълна готовност да посрещат туристи, проблемът
Коментари Харесай

Зимните курорти са готови за сезона със стари проблеми

Зимните курорти са в цялостна подготвеност да посрещат туристи, казусът обаче, който за поредна година изскача директно преди ски сезона, са старите лифтове, стана ясно от срещата, която се организира в комисията по туризъм в Народното събрание. На нея участваха представители на министерството на туризма, вътрешните работи и опазването на здравето, както и членове на браншови организации и регионални шефове. Темата на полемиката беше " Подготовка за зимен туристически сезон 2023-2024 година – вероятности и провокации ".

Всички в комисията се сплотиха, че би трябвало да бъдат направени промени в Закона за горите, с цел да може да бъдат осъвременени лифтовете в зимните курорти и да има стабилно развиване. Депутатите ще чакат текстове, с цел да ги придвижат. Освен това е належащо да бъдат признати новите проекти за ръководство на естествените и националните паркове или да бъдат поправени към този момент съществуващите.

" От 20 години чакаме смяна на закони. А неналичието на концепции и визия за планината я убива. Витоша към този момент не е никакъв курорт ", съобщи изпълнителният шеф на " Витоша ски " Ян Калчев. Той напомни, че преди планината е била един от най-развитите курорти в Европа.
" С смяната на историята на България, и с навлизането на новото време не можахме да отговорим на упованията на обществото с нещо по-съвременно във връзка с уреди и инфраструктура ", сподели той.

Пътят до Витоша е в доста неприятно положение, стана ясно от думите му. По него до планината се качвали към 20 хиляди деца годишно, а нямало никакви знаци и бил толкоз зле, че ставал единствено за дрифтове.

Другият курорт - Банско, е подготвен за работа, както и оборудванията и оръдията за сняг. Проблемът е, че лифтовете са малко и се струпват огромни опашки. За да се избегне това, още веднъж се повдигна въпросът за създаване на нов въжен превоз, тъй като не било задоволително за туристите да чакат по 3-4 часа на опашки.

Пампорово също е готово да посреща туристите. " Тази година има индикация за малко по-ранен старт на сезона и през уикенда започваме с подготовката за неестествен сняг ", сподели и Мариян Беляков, изпълнителен шеф на " Пампорово " АД. Според него късното пускане на сезона може да докара до евентуален провал. Подготовката на ски зоната била в цялостна подготвеност, само че като сътрудниците си и той акцентира, че развиването на ски зоните, достъпът до тях, създаване на нови ски писти и лифтови кабинки са главните проблеми на курортите.

" Рискуваме нашите жители да тръгнат по другите страни. Решението - да внесем в Министерството на туризма общи текстове, които имат за цел да се решат тези проблеми и основаването на работна група по този въпрос. За да бъде построен един нов въжен превоз, на ново трасе, се минава през пъкъла и постоянно даже не можеш да минеш. Принуден си да правиш нещо върху остарели лифтове и в случай че искаш нещо ново, най-малко две министерства ти споделят, че не може ", засегнат изясни Беляков.

А кметът на Банско Стойчо Баненски прикани, когато локалната власт и бизнесът приказват на един език, изпълнителната власт да слушат. " За да развиваме този туризъм, би трябвало да има законодателни промени и в случай че те станат, още повече ще се отвори икономическо развиване на общините ", сподели той.

" Против строенето на хотели сме, желаеме спортна инфраструктура. Трябва да развиваме България като ски дестинация или този бизнес ще върви единствено обратно ", добави Баненски и напомни, че през 2003 година е издигнат лифтът в Банско, който другояче се води най-модерният у нас. А за законодателните промени увери, че би трябвало да се вземат бързо, тъй като, с цел да тръгне едно ново оборудване са нужни най-малко три години, до момента в който се мине през всички процедури. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР