Зимната резитба на овощните дръвчета е основна и се извършва

...
Зимната резитба на овощните дръвчета е основна и се извършва
Коментари Харесай

Време е за зимна прическа на овошките

Зимната резитба на овощните дръвчета е съществена и се прави през невегетационния интервал. Тя би трябвало да завърши преди провеждането на зимното напръскване, което се прави през март. По принцип се практикува в нескончаем интервал от време - може да стартира още през ноември и да продължи до набъбване на пъпките. С резитбата се просветлява и образува короната, контролира се растежа и плододаването и се подмладява плододаващата дървесина. Започва се от семковите типове, костилковите остават за края на интервала - през март, а прасковите - по време на бутонизация, малко преди разцвет. През зимата питателните субстанции на дървото се намират в корените и в дебелите елементи на дървото. Затова дебелите клони не се режат.

Ето и няколко съвета за сполучлива зимна резитба.

1. Избираме безоблачен ден, в който температурата е не по-ниска от -5 градуса, защото при мощен мраз дървесината не се реже, а се чупи.

2. Режем клонките единствено с остри принадлежности - тъпите ножици единствено ги мачкат и разнищват.

3. Внимателно оглеждаме всеки клон, преди да го отрежем. Тук правилото е елементарен: 3 пъти мери, един път режи.

4. Отстраняваме с преимущество мъртвата, повредената и изумената от заболявания дървесина.

5. От преплелите се клончета отстраняваме най-слабите или най-малките. Ако 2 или повече клона се преплетат, стартират да се трият един в различен и това може да докара до гибелта даже на цялото дърво. Най-добре е да ги разплетем и да отрежем единия.

6. Много значимо е да се дефинират лакомците, защото могат да порастват много време и да не дават годишна продукция, като в същото време сгъстяват короната и лишават хранителни субстанции от останалите клони и плодовете. Затова те се отстраняват с преимущество и се оставят единствено когато посредством тях би трябвало да бъде възобновена част от короната.

7. Отстраняват се и дългите филизи, които порастват под изострен ъгъл към ствола - те не са здрави и могат да се скършат, а и не си коства да сътворяваме съперници на централното стъбълце.

8. Прореждаме короната на гъстите дървета и шубраци посредством унищожаване на слабите филизи и клони във вътрешността.

9. Не е нужно да свършим всичко едновременно - постоянно е потребно да огледаме короната след всеки стадий на резитбата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР