Зимата сякаш е зад гърба ни, а първите хубави и

...
Зимата сякаш е зад гърба ни, а първите хубави и
Коментари Харесай

Писнало ви е в града? Ето едно изумително място, което ще ви презареди и остави без дъх!

Зимата като че ли е зад тила ни, а първите хубави и съвсем пролетни дни към този момент са факт. С повишението на температурите се пробужда и желанието ни да пътуваме и посещаваме нови и забавни за нас места. Днес Plovdiv24.bg ще ви показа едно в действителност вълшебно място, което е на 111 км от Пловдив. Триград е едно от най-автентичните български села, скътано надълбоко в пазвите на Родопите. Оградено от три естествени феномена – Дяволското гърло, Ягодинската пещера и Триградското ждрело, Триград вдъхва божествено успокоение на гостите си. Селото се намира в Западните Родопи на 27 км от Девин. Скалистите крайбрежия на фантастичното ждрело, през което минава пътят към селото, се издигат като отвесни стени. В Триград са открити доста археологически находки, пещерни жилища и некрополи, които приказват за античния генезис на селото. Днешните къщи са накацали по скалистите възвишения, заобиколени от големи скални масиви.

Край Tриград се намират три от Стоте национални туристически обекта - Триградското ждрело, пещерата Дяволското гърло и Ягодинската пещера. Тук има 150 пещери, като седем от тях са били населявани от праисторически хора. Легендата споделя, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал и птиците спирали във въздуха. Орфическите празници събират тук доста посетители от страната и чужбина. Те се откриват през юли със старинния бит напяване на китки, а кукери обикалят селото и гонят с хлопатарите си злите сили. В местността се виждат редки растителни типове. Тук гнездят и доста редки птици като скалната зидарка, разнообразни хищни птици и кълвачи и други Районът е измежду най-новите екотуристически обекти. 

Природните дадености са добра причина за развиването и на алте рнативни форми на  туризъм. Изключително атрактивна  за  визити е предпазена околност " Поречието на река " Девинска ". Тя съставлява картинно ждрело с присъщ ландшафт и забележителни скални форми и формирания, залежи на редки и предпазени растителни и скотски  видове, чиито беспорни водачи измежду едемитите са родопския силивряк и дивата коза. Реката е изваяла голям брой красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2-3 метра.

 За улеснение достъпа на туристите до предпазената околност е построена екопътека " Струилица – Калето – Лъката ", която е извънредно атрактивна и включва железни мостове, стълби и места за отдих. В предпазената околност е обособена зона за рибарски туризъм с дължина 3 км., която дава отлични условия за лов на риба на балканска пъстърва. В местността " Калето " се намират руините на остаряла българска цитадела от VІ-ХІІІ век, а в месността " Лъката " е открито средновековно населено място. И двата обекта са със статут на монументи с локално значение и са под специфична  закрила.

 Откритите плувни басейни в местността " Струилица " притеглят доста гости през активния  туристически сезон. Има лечебен басейн, парна баня, сауна, джакузи, а на към 30 минутен преход от паркинга в едноименната околност се намират и стъпаловидните водопади " Струилски дол ". Местностите " Лисичево " и " Чурал " се намират на 15 км. северозападно от гр.Девин. Живописната природа и комфортния асфалтов път от гр.Девин са фактори, които дефинират местността " Лисичево " като желано място за отдих и отмора на жителите и гостите на града.

Уникална за себе си е и предпазена околност " Триградско ждрело ". Разположена е по поречието на р.Триградска по пътя Девин-Триград, на към 1,5 км. от селото. Защитената околност обгръща най-живописната част от речния каньон с отвесни стени, високи до 300 метра, които на места  се приближават една до друга надвиснали над пътя, закривайки небето. Величествена панорама на стръмни скали, върху които порастват смърчове и борове, придава особена стойност на този превъзходен естествен монумент.

 Един от феномените на Триградско ждрело е пропастната пещера " Дяволско гърло ". Водите на р.Триградска навлизат с тътнеж в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 метра /един от най-високите в Европа/, и се появяват още веднъж след 530 метра като избухлив карстов извор.

 За пещера " Дяволско гърло " се носят доста митове, а локалните поданици описват че, нищо което е влезнало в подземния и лабиринт, не излиза от нея. Интерес съставлява легендата, която споделя, че античните траки хвърляли в бездната своите вождове, с цел да ги създадат безсмъртни. Според друга легенда това е мястото, където митичния артист Орфей слязъл в подземното царство да търси своята обичана Евридика.

В землището на с.Триград се намира Харамийската пещера, която също е от пропастен вид и предлага атракция  на границата на класическия и рисковия туризъм. През последните години предпазената околност " Триградско ждрело " е все по-популярно място за развиването на различни форми на туризъм, като посещаване на пещери, пешеходни преходи, наблюдаване на птици и растения, планинско колоездене, конен туризъм, рафтинг и други

 Изключително привлекателно място за туристите е и предпазената околност " Чаирите ". Тя съставлява свлачищни езера, вековна гора и сенокосни ливади,  разположени на 1600 метра надморска височина. Тук се намират някои изключителни естествени явления: Превалетият камък – естествена каменна арка, висока над 10 метра;  Пияната гора с нейните дървета,  странно изкривени и наклонени от свличането на почвените пластове, върху които порастват. Най-ценият и несравним естествен феномен в региона беспорно са 7-те свлачищни езера, непокътнати от епохата на кватернера.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР