Зимата се завърна през април. На много места в страната

...
Зимата се завърна през април. На много места в страната
Коментари Харесай

Зимата се завърна през април: Сняг, дъжд и студ в страната

Зимата се завърна през април. На доста места в страната заваля сняг , а температурите доста се намалиха.

В област Сливен  няма затворени републикански пътища  заради падналия сняг в планинските региони, оповестиха от Областната администрация по данни на Областното пътно ръководство.

През нощта две машини са почистили пътя през Котел. Към 8:00 часа е регистрирана температура от 1 градус в региона, при продължаващ снеговалеж. Екип на Областно пътно ръководство е изпратен за инспекция на място по пътя Сливен-Стара река.



В региона на Твърдишкия проход снеговалежът през нощта не е образувал завивка върху настилката на пътното платно. В равнинните елементи на Сливенска област настилките са мокри. Обстановката в Сливенска област е спокойна. Препоръчва се на водачите да се преценяват с пътните условия.

10 см снежна покривка на прохода „ Петрохан ". Температурата в региона е била -5 градуса тази заран. Пътищата в региона се почистват и опесъчават от шест машини.
 
Силен вятър и снегонавявания затрудняват придвижването през прохода " Шипка ". Тази сутрин снежната завивка е 7-8 сантиметра, а видимостта е до 50 метра. Температурата все още е минус 4 градуса. На прохода " Хаинбоаз " придвижването е при заснежена пътна настилка, но с добра видимост.



Общо четири машини почистват и опесъчават двата прохода. Пътната конюнктура е под надзор и всички усложнения се наблюдават от екипи на " Пътната полиция " и Областното пътно ръководство.

Сняг вали в Пампорово и във високите зони на област Смолян.  Пролетният снеговалеж е натрупал около 10 сантиметра нова снежна завивка в Пампорово, където ски сезонът завърши на 10 април.

Пътищата в планинската област са проходими при зимни условия. В регионалния град също се появиха снежинки в утринните часове.

Лавина е паднала в събота до хижа Вихрен. Пострадали няма. Блокирани са останали колите на повече от 10 души, на които се наложило да се приберат пешком. със мощното стопляне е допустимо някой от пластовете на снежната завивка да се свлече.  

Пътят към хижа Вихрен е затворен. Затрупаните коли остават на място, до момента в който времето разреши пътят да бъде измит.

Междувременно пък по отношение на невъзможността да се правят настоящи ремонтни действия и недоброто положение след зимата на значително сектори от републиканската пътна мрежа, Агенция „ Пътна инфрастуктура “ моли водачите да карат рационално и със скорост, съобразена с съответните пътни условия.

Безопасността, живота и здравето на пътуващите е най-важна и по тази причина е належащо водачите да са деликатни изключително през нощта и при дъжд , с цел да избегнат тежки пътни произшествия, означават от АПИ.

Неправилното изпреварване, рисковите маневри и прочувственото шофиране са извънредно рискови. В идващите седмици предстоят поредност от почивни празнични дни и доста хора ще тръгнат на път. Предвид упования натоварен трафик и недоброто положение на настилките е нужно водачите да карат деликатно.

През деня ще се задържи облачно. Дъжд, над 500-600 метра - сняг, ще вали тук-там в Източна и Южна България, само че денем преваляванията в множеството региони ще спрат. Вечерта валежи ще има към момента в Югозападна България.



Ще духа слаб, в Източна България сдържан северсевероизточен вятър, само че вечерта и там ще отслабне. Максималните температури ще бъдат сред 6° и 11°, в София - към 7°. Това сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология.



По Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Условия за обилни количества има до обяд в южните региони. В планините ще бъде облачно и мъгливо. На места ще има превалявания от сняг, по-значителни до обяд в масивите в Югоизточна България.

Пролетни ще са температурите в дните по Великден . В множеството места на страната не се чакат превалявания. Максималните температури се предвижда да са от 16 до 24 градуса, демонстрира прогнозата за времето.

Призовават се водачите да бъдат готови за зимни условия и да шофират с подобаващи гуми.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР