Зимата се измести през март и април. През последните години

...
Зимата се измести през март и април. През последните години
Коментари Харесай

Проф. Георги Рачев: Зимата се измести през март

Зимата се измести през март и април. През последните години има наклонност да е по-студено при започване на пролетта, в сравнение с през декември и януари, сподели климатологът проф. Георги Рачев.

" Забелязва се едно пренасяне на сезона и по този начин имаме по-хладно време в края на февруари. През пролетта температурите са по-ниски от нормално. Изминалият март беше доста леден, а през април се редуваха сняг и дъжд, все едно имахме характерен зимен месец ", изясни проф. Рачев.

Според него наклонността се следи с друга мощ даже през последните 7-10 години. За да бъде маркирано обаче като климатична смяна, са нужни най-малко 30, написа " Ретро ".

" Тогава ще се трансформира в статукво. Но измененията са факт. В България става в действителност по-топло. Не толкоз, колкото в останалата част на Европа и изключително на Северното полукълбо. Ние сме напълно в периферията на покачването на температурите и те са сред 0,4 и 0,8 градуса, а на някои места до 1 градус по-високи спрямо климатичния интервал от 1961-1990 година Другият – от 1991-2000 година, се характеризира с това, че у нас е по-топло ", разяснява Рачев. Интересен факт е, че сред Северна и Южна България има разлика през обособените сезони.

Това е шестата поредна безснежна и топла Коледа, посочи проф. Рачев. Дебелата снежна завивка, която помним от детството ни, към този момент е рядко събитие. През идващите десетина дни – до 4-5 януари, не се чакат снеговалежи.

" Но по-лошото е, че сняг няма и в планините. Предишни години най-малко падаха снеговалежи там, оборудванията можеха да работят. Сега снегът се трансформира в разкош ", изясни той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР