Зимата наближава неумолимо и е време звездите на ските да

...
Зимата наближава неумолимо и е време звездите на ските да
Коментари Харесай

Белият керван очаква гореща зима

Зимата наближава непреклонно и е време звездите на ските да се разсънят от летния си сън. В множеството центрове към момента чакат първия сняг, само че Белият кортеж към този момент се готви да потегли на следващото си странствуване. Отправна точка още веднъж е глетчерът Ратенбах над тиролското селце Зьолден. Надморската височина от 3000 м и голям брой уреди обезпечават отлични условия за обичайния великански слалом.

Сезонът се чака да е същинско възкресение на алпийските дисциплини, които приключиха в минорен звук тази пролет. Да, Марсел Хиршер и Микаела Шифрин справедливо победиха, само че неналичието на конкуренция лиши надпреварите от същинска конспирация. Ските са травматичен спорт и доста рядко всички звезди на Кервана са на линия. В началото на новия сезон обаче се чака зимата да е „ гореща “ откъм конкуренция в другите дисциплини.

В разногласието за Големия бистър глобус при дамите се завръщат три някогашни негови носителки. Швейцарката Лара Гут го завоюва през 2016-а, когато се възползва от травмата на американската суперзвезда Линдзи Вон. Година по-късно обаче миньончето скъса кръстна връзка в коляното по време на подготовка и завърши предварително предходната акция, с цел да остави трофея на Шифрин.

„ Отново съм на сняг и коленете ми са добре ”, зарадва се Лара, само че отсрочи завръщането си към надпреварите за скоростните стартове в Северна Америка, тъй че ще пропусне Зьолден.
Анна Файт цели две години подред властваше при дамите преди да претърпи същата контузия. Лечението при нея се оказа несполучливо и й коства съвсем два цели сезона отвън пистата. Австрийката претърпя серия интервенции – последната през февруари тази година и се завърна на снега в средата на септември.

В Зьолден обаче изненадващо на старта ще застане Вон.
„ Не съм карала великански слалом повече от година, само че се справях сносно в тренировките – призна американката. – Мисля, че съм в задоволително добра форма и това е прекрасен късмет да видя какво мога. “

Тя твърди, че към този момент не преследва най-голямата премия в алпийските ски. Основната й цел ще са успехите в обособените надпревари. Тя има 77 в кариерата си, с 9 по-малко от рекордьора в спорта Ингемар Стенмарк и не крие упоритостта си да задмине великия швед. Кралицата на скоростта към този момент е на 33 и може да сложи още върхове – за най-възрастна победителка в втурване или най-възрастна олимпийска медалистка.
Тази цел ще я кара да се хвърля за максимума във всяко съревнование, което е неприятна вест за разчитащите на точки от скоростните дисциплини Гут и Файт. За сметка на това Шифрин няма да види скоро най-сериозната си съперничка в слалома Вероника Велес-Зузулова (Словакия), която остана втора в генералното класиране предишния сезон, само че в този момент е контузена. Целите на шампионката обаче са доста по-големи от втори глобус.
„ Знам какво не мога в този момент – да печеля надпревари във всичките пет дисциплини – признава Мики. – Но това е идната ми цел. “
При мъжете е не по-малко забавно, само че повода е друга – абсолютният любимец Хиршер доста мъчно ще остане на върха за седма поредна година. По време на подготовката австриецът счупи гален и пропуща началото на сезона. Той обаче ще се опита да трансформира дефекта в резултат и да се приготви особено за зимните олимпийски игри в Пьонгчан през февруари. В сбирката на Хиршер има многочислени оценки, само че единствено един олимпийски орден, освен това сребърен.

В мъжкия кортеж се завръща Аксел Лунд Свиндал, който в две следващи години направи мощно начало, само че контузии го вадеха от играта преди края на борбата за купата. Тази есен норвежецът съумя да организира пълноценна подготовка и в случай че успее да се опази от произшествия, може да завоюва глобуса за пръв път след 2009-а.

„ Мистър Гигантски слалом “ Тед Лигети от дълго време мечтае за най-големия трофей, а проблемите на Хиршер му отварят късмет да се опита за последно. Американецът също е „ прясно ремонтирани “ кръстни връзки, а Пьонгчан ще е второстепенна цел за него, защото той към този момент изживя своята олимпийска фантазия в Сочи пред 4 години.

Но в един рисков спорт постоянно има отсъстващи, по този начин е и в този момент. Световната шампионка в спускането Илка Щухец (Словения) скъса връзки при рухване на прилежащия глетчер Питцтал и пропуща целия сезон. Федерика Бриньоре (Италия), която завоюва в Зьолден преди 2 години, също няма да застане на старт поради травма от лагера в Южна Америка. При мъжете пък липсва Карло Янка. Швейцарецът, който бе един от последните първенци преди ерата на Хиршер, ще се опита да се завърне в играта преди края на сезона, само че присъединяване му в Пьонгчан е под въпрос.
Но в спорта огромните надпревари раждат огромните първенци, а тази зима ще има премного.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР