Зимата може да бъде приятно време на годината ─ особено

...
Зимата може да бъде приятно време на годината ─ особено
Коментари Харесай

Съветите на тибетските монаси, за енергичност и през зимата

Зимата може да бъде прелестно време на годината ─ изключително в случай че се храните вярно. Опитният тибетски доктор Пхунцонг Вангмо, шеф на Международното учебно заведение по тибетска медицина към Института " Шан Шунг ", показа пред радио „ Спутник” съществени правила на зимното меню.

В тибетската медицина се споделя, че през зимата цялата сила отива подземен. На равнище растения това значи, че силата на билките е съсредоточена в корените, до момента в който на открито всичко замръзва, а в природата доминира сухотата. Нашето тяло, притежаващо естествени механизми за саморегулация, също реагира на захлаждането и инструктира всички пори да се затворят, с цел да запазят вътрешната топлота.

Хората вършат същото с дома си: затварят всички прозорци в студа и поддържат топлината вътре, доколкото е допустимо. В резултат на това вътрешната топлота на тялото се усилва доста. И като разследване, силата на индивида се усилва, само че в това време постоянно напълняваме през зимата: тибетците споделят, че същността на тялото става по-тежка.

Според правилата на тибетската медицина, измежду главните аргументи за нашите болести са несъответстващото хранене и държание. Разбира се, всеки човек е неповторим. Затова, да вземем за пример, тибетските текстове съдържат подробни описания на разнообразни условия и всевъзможни рекомендации за диета и държание при тези условия. Важното е: сезон, място на престояване, възраст, пол, и общо здравословно положение.

Например диетата за тези, които живеят във влажно място и за тези, живеещи в пустиня е поразително друга.
Снимка: shutterstock  Съветите на тибетските монаси, за активност и през зимата

Юношите - които са под 17 години и възрастните хора над 70 години имат по-хладен темперамент - т.е. те нямат толкоз топлота в тялото си, колкото хората на междинна възраст (17-70 години). Поради тази причина те би трябвало да обръщат повече внимание на „ топлото “ хранене и държание. Например джинджифилът се предлага на деца и юноши като фалшификация.

Възрастните хора би трябвало да извърнат внимание на индийското орехче - то ще поддържа сърцето и ще насърчи положителния сън. А хората на междинна възраст би трябвало да се възползват от лечебните свойства на кардамона, който ще поддържа бъбреците им и ще им подсигурява положително здраве.

През зимата тялото натрупа доста топлота. Ето за какво е належащо да се яде питателна храна, само че не прекомерно тежка. Количеството би трябвало да е по-голямо, в сравнение с да вземем за пример през лятото. Препоръчва се хубава вечеря, не прекомерно тежка, само че задоволителна като количество.

Защо вечерята е толкоз значима, изключително откакто доста западни диети, в противен случай, предлагат да не се вечеря въобще? По две аргументи. Първо, заради нарасналата топлота храносмилането е по-бързо. На второ място, самата нощ става по-дълга и в случай че не обърнете внимание на вечерята, стомахът ще остане празен през по-голямата част от нощта и ще загубите сила. Вкусовете на зимата са сладко, кисело и солено.

Горчивите и стипчиви усети е най-добре да се заобикалят. През студения сезон е добре да се яде месо, изключително говеждо, агнешко и пиле. По-добре е да се изключат свинското и козето месо. По това време супите и бульоните са потребни, защото са топли и леки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР