Зимата може да бъде много красива, но хлъзгавите улици и

...
Зимата може да бъде много красива, но хлъзгавите улици и
Коментари Харесай

Шофиране върху “черен лед”: Как да овладеете автомобила

З имата може да бъде доста красива, само че хлъзгавите улици и тротоари основават проблеми на жителите. Почистващите компании не постоянно могат да обезпечат неотложно разчистване на пътищата и тротоарите, а това може да бъде рисково за пешеходци, велосипедисти и водачи.  

За да сте сигурни, че ще стигнете безвредно до вашата дестинация, имаме няколко съвета за вас: 

Рискът от произшествия се усилва доста, когато на пътя се образува “черен лед ”. 
Съобразете скоростта, с която се движитеШофирайте с допустимо най-голяма предвидливостСпазвайте рационална дистанция 
Ако се е образувал “черен лед ”, спирачният ви път ще се удължи неведнъж. Ако спрете спешно, бързо може да възникне случай. 

Уверете се, че вашият автомобил е с подобаващи зимни гуми. Ако се случи акцидент и не сте с подобаващи гуми, вашата застрахователна компания може да откаже да покрие вредите. 

Ако пътувате сами по пътя, можете да извършите тест на спирачките. Това ви разрешава да оцените по-добре обстановката на пътя. 

Малко по-лесно е, в случай че карате колата си с ниска скорост на по-висока предавка. Това значи, че гумите се въртят по-малко, когато пътят е хлъзгав. 

Избягвайте внезапните придвижвания зад кормилото. Такива маневри могат бързо да доведат до поднасяне на вашия автомобил. 

Колата стартира да буксува,  ето какво можете да извършите:

Това е може би най-лошият сюжет за водачите: пътят е хлъзгав и автомобилът стартира да сервира.

Ако попаднете в тази обстановка е значимо да запазите самообладание, с цел да можете да излезете невредими от тази неприятна преживелица.  

Как да се държим вярно: 

Ако колата ви стартира да буксува на прав сектор - първо отпуснете съединителя до неутрално състояние. След това натиснете спирачката доста деликатно и се пробвайте да управлявате за малко.  

Ако автомобилът стартира да сервира в завой, избягвайте напрегнатите маневри. Спирайте доста деликатно, само че не ненадейно. Само няколко километра в час по-малко може да ви подсигури безвредно пътешестване. Най-добре е да употребявате ръчната спирачка единствено при нужда.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР