Зимата идва, но много бързо си отива. Такава ще е

...
Зимата идва, но много бързо си отива. Такава ще е
Коментари Харесай

Синоптикът Симеон Матев: Температури до -11 градуса се очакват през следващите дни

Зимата идва, само че доста бързо си отива. Такава ще е обстановката и през идващите дни, като още при започване на новата седмица ще настъпи стопляне.

Това предвижда климатологът Симеон Матев в „ Здравей, България " по Нова.

Циклонът „ Ваня " носи следващата валежна конюнктура през уикенда. „ Още в събота следобяд преваляванията от дъжд и сняг ще спрат. Днес ще вали повече в северните региони. Постепенно валежната зона се изнася на юг и тази вечер и на следващия ден ще вали повече в Южна България ", сподели той.

Прогнозите са още през днешния ден в следобедните часове в София да стартира да вали сняг. Вечерта снеговалежът ще се усили и ще се образува снежна завивка. „ В „ Бояна " и „ Симеоново " – към 15 см, а в центъра може и да няма ", посочи Матев.

Данните за събота сутринта демонстрират, че сняг в Северна България съвсем няма да има. „ Причината – преваляванията там последователно ще отслабват и ще стопират. Най-снежно ще бъде в Централен и Западен Предбалкан – в регионите на Габрово, планинската част на Враца и Монтана може да има и до 15-20 см снежна завивка ", добави климатологът.

Според Матев ситуацията ще бъде по-сериозна в Рило-Родопската област, където тук-там ще се образува нова снежна завивка с дебелина 40-50 см. „ Най-сложна ще бъде обстановката в събота сутринта в тази част на страната, в това число и в топлите Благоевград и Сандански ", предизвести той.

Очаква се да духа вятър – по-силен ще бъде в Североизточна България и източните региони. По високите места на Източна Стара планина ще има условия за виелици. Същото важи и за Източните Родопи в събота сутринта.

„ Повечето сняг ще бъде в планинските региони на Южна България. Снежен проблем, какъвто имахме преди няколко седмици, в случай че има – ще бъде на доста малко места. Поне в София е доста мъчно да се случи това, което стана ", сподели още климатологът.

Още в събота вечерта преваляванията и в крайните южни региони ще спрат. „ Неделя ще бъде един прелестен ден за зимни разходки в планината, със слънчеви часове. Температурите ще бъдат близки до зимните ", предвижда Матев.

Той предизвести, че в неделя и понеделник сутринта температурите ще бъдат под нормата. „ На места, където няма вятър, а има снежна завивка. Там ще има температури до - 10, - 11 градуса ", посочи климатологът.

Още в понеделник край страната ще преминат топли фронтове, които ще покачат температурите.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР