Зимата е вече по планините у нас, особено по високите

...
Зимата е вече по планините у нас, особено по високите
Коментари Харесай

Към зимната планина - с огромна доза респект, съветват от Планинската спасителна служба

Зимата е към този момент по планините у нас, изключително по високите елементи, които се белеят отдалеко. Дъжд в композиция с ниски температури пък от дълго време " стегна " в мразовит обръч дребни поточета, камъни, даже по-равни пресечени сектори. Красотата на настъпващия сезон обаче носи и надалеч повече опасности - от измръзване, падение, загуба на ориентировка и загубване...

Това е и най-тежкият сезон в планината освен като подготовка и осъществяване на преходи, само че и за избавяне, когато се случат произшествия. Затова годишно Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския червен кръст подчертава на заплахите, които зимата крие, с цел да бъде ръководен рискът, доколкото е допустимо.

Имаме подготвеност да окажем помощ, само че към планината приближавам и би трябвало да пристъпваме с голяма доза почит, с цел да й се радваме дълги години, сподели Мартин Неделчев, планински избавител от отряд София, по време на онлайн лекция, на която бяха показани съществени положения за безвреден зимен туризъм.

По думите му анализът на инидентите от страна на ПСС води до заключения, че не става дума единствено за една неточност, а за " резултат на доминото ", верига от неточности, които са мънички, само че малко по малко водят до произшествия.

Лоша оценка на изискванията и надценяване на опциите - зад тези думи се крие, че не става дума за прелом, а са разследване на човешка неточност, изясни той и даде образец: късно потегляне за планината, липса на подготовка, на екипировка, член от групата, който не може да се оправи с съответния преход, могат да са такава поредност от неточности.

" Колкото по-рано съумеете да осъзнаете, че допускате тези дребни неточности и че това може да докара до случай, и започнете да обмисляте път за връщане, толкоз повече възможностите ви да управлявате събитията се усилват ", изясни той. По думите му ходенето през зимата по планините е като вървене по въже, тъй като изисква оптималната подготовка и централизация.

" Най-често оказваме помощ в междинните зони, когато на нас хората ни е мъчно да вземаме верни решения. Препоръчваме, когато тръгнете, да се запитате има ли нещо, което ви тормози - дали ще е обвързвано с времето, с оборудването, с маршрута, и в случай че има такова, се запитайте можете ли да предприемете дейности, тъй че да ограничите до известна степен вероятността от случай или да намалите следствията, в случай че това се случи ", предложи той.

Но по какъв начин да управляваме риска в зимната планина?

Ходенето в зимната планина се разграничава доста - денят е доста по-къс и разполагате с доста по-малко слънчева светлина, т.е. би трябвало да тръгнете рано и да се върнете по ярко. За задачата е доста значим верният избор на маршрут, за който да са готови всички участници в групата. Спасителите припомнят изрично, че самотното вървене значи единствено едно - никой да не разбере, в случай че с вас се случи нещо.

Друга основна разлика с останалите сезони е, че има сняг, като има дни, в които газим до кръста в сняг или снегът е фирнован и е хлъзгаво, уточни той.

Сред въпросите, които би трябвало да си зададем, с цел да оценим вярно обстановката и да управляваме риска, са: На вярното място ли съм?, В момента има ли нещо, което да ме тормози?, Времето уместно ли е?, Хората към мен по какъв начин се оправят, могат ли да ми оказват помощ, в случай че нещо се случи с мен?, Имам ли всичко належащо, което ще ми би трябвало?

Изберете маршрут, който подхожда на опциите ви, непосредствен е като денивелация и дълготрайност до неща, които сте правили, посъветва още Мартин Неделчев. Много постоянно произшествия се случват и тук-там, които са ни ужасно познати, само че не трябва да ги подценяваме, тъй като изискванията може да се разграничават.

Поддържайте добра физическа форма, с цел да можете да се наслаждавате на маршрута. Най-важното умеене е да можем да се върнем обратно, без значение какъв брой сме амбициозни и какво сме си наумили. Избирайте деликатно хората, с които ходите на планина, предложи планинският избавител.

По думите му " най-вече тежи нещото, което сте не запомнили да вземете в раницата си ". Телефонът, който носим, би трябвало да е зареден, с изключени приложения, с цел да се пести силата и употребен по предопределение, също така да се държи на топло, покрай тялото.

" Ако съумеете да ни дадете точни координати къде се намирате, доста бързо ще стигнем до вас, разучете авансово у дома по какъв начин става това. Валидна планинска застраховка ви икономисва доста кахъри, тъй като това е израз на вашето отношение към планината, обществото и вашата лична сигурност ", посочи той.

Носете храна, вода, шапки, ръкавици, средство за напредване в зимната планина - снегоходки, ски, котки, щеки, аварийни облекла, първенец с спомагателни акумулатори, аптечка.

Когато всичко се обърка...

Времето за постигане на потърпевш е приблизително 90 минути, първо ще ви оказват помощ хората към вас или вие на тях. Не се бавете с подаването на сигнал, подсети Мартин Неделчев.

Ако нещата се объркат, запазете успокоение. На телефон 112 обяснете бързо къде се намирате, какво, по кое време и с кого се е случило. Останете на място, откакто сте дали координати. ПСС има приложение, с което може да се изпрати есемес с координати, само че е хубаво и да се свържете с централа с дежурния избавител, изясни той.

Нещо за лавините

В алпийските страни всяка година в лавини умират почти 120 души, в 95 % от случаите са ги провокирали сами или тяхната група, сподели доцент Момчил Панайотов, ръководител на Българската асоциация по ски свободен и рисков жанр (БАССЕС), съосновател на Българската лавинна асоциация и планински избавител.

По думите му възможностите за оцеляване понижават фрапантно, в случай че човек остане под снега повече от 20 минути, по тази причина напъните би трябвало да са ориентирани към това да не попадаме в лавина.

На доста места те стоят неподвижен, до момента в който не бъдат в допълнение натоварени от нас и тогава маса уплътнен сняг внезапно потегля надолу на огромни блокове - снежни дъски. Поради високата им стартова скорост - 70 км/час, от време на време и повече, измъкването на човек става доста мъчно.

За образуването им е задоволително да има вятър и без да има нов снеговалеж. Сред най-проблемните типове сняг са тъничък мразовит пласт навътре в снега, който се образува от дъжд или пък пласт с ниска компактност - скреж, която след това е станала кух пласт.

Навяването на сняг не е единствено в най-високите елементи на скатовете, от време на време е и в междинните елементи или странично. Много хора живеят със заблудата, че гората е безвредна за каране на ски. Тази, която е безвредна, не става за каране на ски, сподели Момчил Панайотов.

Кога падат лавини? Има ли мощен вятър, даже и при дребни валежни количества, внезапно мощно стопляне, да завали дъжд и да духа вятър, първи сняг след дълги безвалежни интервали, би трябвало да ни покачат вниманието. Следете времето и оповестените предизвестия в уеб страницата на ПСС и на БАССЕС, посъветва той.

Опитайте се да бягате от лавината, от време на време е допустимо в първите секунди, в случай че ви повлече, борете се, с цел да се задържите на повърхността и в случай че не е допустимо, се опитвайте да съберете оптимално доста тялото в ембрионална поза, като ръцете обезпечат пространство за дишане пред лицето, добави той.

Хората отвън лавината пък би трябвало да гледат деликатно къде ще изчезне индивидът под снега.

След прекъсване на лавината сигнализирайте на 112, не потегляйте сами да търсите индивида, преди да сте се обадили, огледайте се дали има риск за вас и в случай че не е рисково, започнете дейности по търсене с лавинен апарат. Именно той, дружно с лавинна лопата и сонда, могат да спасят живота на покрит от лавина. Това значи да ги носим и да знаем по какъв начин да боравим с тях.

Когато открием индивида, покрит от лавина, би трябвало да се стремим да открием главата и гръдния панер и да освободим дихателните пътища, изясни доктор Севделина Михайлова, анестезиолог в " Пирогов " и доброволец към избавителния отряд в София. По думите й той би трябвало да бъде доста деликатно изваден от снега и по-късно изолиран от студа с термо фолио.

Курсове по първа помощ също са доста потребни за всички, които обичат планината и желаят безвредно да се придвижват в нея.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР