Зимата е чудесен момент стайните растения да си вземат малко

...
Зимата е чудесен момент стайните растения да си вземат малко
Коментари Харесай

Няколко правила за отглеждането на растенията през зимата

Зимата е превъзходен миг стайните растения да си вземат малко отмора.

Това е времето, когато те се нуждаят от по-малко грижи, само че има няколко значими неща, които би трябвало да знаем, с цел да не ги загубим.

С най-важно значение са въздухът и водата. Повечето растения се оправят с намаляването на светлината през зимата. Но има заплаха преполиването да им аргументи гниене на корените. Климатикът, който загрява дома ни, може да им навреди. Всичко това прави зимата най-опасното време за стайните растения.

Помнете, доста растения през този интервал изпадат неподвижен. Те не пускат нов напредък, с цел да пестят сила. Изискванията им са разнообразни през този мрачен и леден сезон. Идеята е да поставяме положителни грижи за тях, с цел да може напролет да се върнат към напредък.

Ето и най-големите провокации.

Място

С по-малко дневна светлина нормалното място на вашите растения може да се окаже неуместно. Преместете светлолюбивите покрай прозорец, по опция с южно ревю. Това ще им помогне незабавно. В допълнение завъртайте растението всяка седмица, тъй че всяка негова част да получава задоволително и отмерено количество слънчева светлина. Добре е да измиете прозорците, с цел да пропущат по-добре светлината.

Ако нямате задоволително място до прозорците, би трябвало да компенсирате неналичието на задоволително светлина, като закупите LED лампи за растения – така наречен фитолампи. Тогава ще имате свободата да поставите растенията на което си място желаете, без значение дали там има задоволително естествена светлина. Като опция можете да замените елементарните крушки с такива, които покриват по-добре алената и синята част от спектъра на светлината. Трябва да ги държите включени най-малко 6-7 часа дневно.

Вода

През зимата е доста значимо да понижим поливките. Поливането би трябвало да бъде доста нищожно, защото растенията са неподвижен. Добре е да съблюдаваме правилото да поливаме един път на две седмици. Но вместо да спазвате график, можете да проверявате и самостоятелните потребности на всяко растение. Проверете дали почвата е суха с палец на дълбочина към пет сантиметра. Ако тя е изцяло суха, можете да полеете растението. Ако обаче почвата е влажна, изчакайте няколко дни и проверете отново.

Някои растения сами подсказват по кое време имат потребност от вода. Ако листата им са оклюмали или пък в случай че станат по-бледи на цвят. Тогава е време за поливка. Сукулентите имат потребност от вода не повече от един път на три и повече седмици, освен през зимата, само че даже и през лятото. Можете изцяло да спрете да поливате кактуса през целия леден сезон.

Ако пък имате някакви подозрения за графика на поливките, посягайте към лейката по-рядко, в сравнение с по-често. Много по-лесно е да спасите " жадно “ растение през зимата, в сравнение с такова, което страда от кореново изгниване.

Влажност

През зимата е значимо и да следите влажността в помещението. Обикновено тя понижава през студения сезон, защото тогава греят радиатори или е включен климатик. Тъй като множеството стайни растения идват от тропиците, те избират мокрота от 30 до 40%. Като първа стъпка е значимо да ги държим далеко от отоплителните тела.

Можете да ползвате овлажнители за въздух с дестилирана вода. Те ще покачат влагата в помещението. Можете да поставите дребен овлажнител наоколо до саксиите с растения.

През зимата би трябвало да пазим стайните растения от студени течения. Те обичат температура сред 18 и 24 градуса и страдат, в случай че живакът падне под 15 градуса.

Това значи, че би трябвало да изолирате прозорците и вратите. Не забравяйте и за студеното стъкло на самия прозорец. Не е добре до него да се опират листата.

Повечето стайни растения няма да образуват нови листа през зимата. Не се тормозете от това – значи растението си пази силата и я насочва към корените и съществуващите листа.

Това обаче не значи безусловно, че всички стайни растения са неподвижен. Колкото по-топло е в дома ви, толкоз по-малко евентуално е те да изпаднат в заспалост през зимата. Ако това е по този начин, не спирайте да им осигурявате вода и светлина.

Не е време за пресаждане

Зимата не е уместно време за пресаждане. Преместването в нова саксия и почва предизвиква стрес за растението когато и да е на годината. Но през зимата ще му аргументите същински потрес. Това обаче не важи за случаите, когато просто премествате растението в по-голям съд, като запазите същата почва. Тази процедура е по-малко стресираща.

Зимата е отлично време да почистите праха от листата на стайните растения. Това ще им разреши да се възползват в по-голяма степен от без това оскъдната светлина.

Заедно с почистването на праха е добре да премахнете и починалите листа, написа " Телеграф ".

Оставете наторяването за по-топлите сезони. Подхранването, когато растението е неподвижен, може да го изгори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР