Зима все пак ще има, обещава климатологът В петък ще вали

...
Зима все пак ще има, обещава климатологът
В петък ще вали
Коментари Харесай

Идва край на пролетните жеги! Проф. Георги Рачев с прогноза ...

Зима въпреки всичко ще има, дава обещание климатологът

В петък ще вали сняг в Западна България. Това сподели пред bTV проф. Георги Рачев.

По думите му на над 1200 метра ще има доста сериозна снежна завивка. Следващата седмица ще застудее и ще бъде много влажно, сподели още той.

Утре се чака най-вече да духа вятър на подветрените скатове на планините – северните, североизточни скатове на планините, Предбалкана, Софийското поле, а този фьон от време на време доближава 35 метра в секунда, а това е 130 км в час., добави още проф. Рачев.

Той посочи, че през днешния ден са регистрирани много топлинни върхове:

„ Летище София затвори, тъй като тъкмо там едната от вълните, която обтича Витоша, удря странично самолета с повече от 15 метра в секунда и това не е разрешено. Около 14 часа нещата получиха различен темперамент и нямаше тези страшни ветрове. В региона на Монтана поривите напразно стигнаха до 30 метра в секунда, доста добре изразен средиземноморски циклон и в неговата челна външна страна нахлува доста топъл въздух “, изясни синоптикът.

„ Няма сняг, няма влага в повърхностния пласт на почвата, няма къде да отиде топлината, по тази причина бяха регистрирани много върхове. За съответния ден може би ще има най-малко 20 върха. Иначе като безспорни за януари бяха маркирани 5 върха “, сподели проф. Рачев и добави, че е допустимо на следващия ден да има усъвършенстване на днешните върхове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР