Зима е. Но гората е още безснежна. И се тресе

...
Зима е. Но гората е още безснежна. И се тресе
Коментари Харесай

Поздрави от дървената мафия

Зима е. Но гората е още безснежна. И се тресе от противозаконна сеч. Цигани на тумби идват с каруци, вадят брадви, изсичат дървета с кубици и ги отнасят – с цел да топлят с тях къщите си в гетата. Не сортират, апропо, повалят и цели редици стогодишни смърчове и ели. Просеките, по които ги извозват, са явни. Завали ли, стават на реки, които влачат камъни и пясък от планината в селските махали.

Кощунство! Ужас! Научаваме за него от един горски жандарм, да го назовем Запрян. Това име е измислено – горският си демонстрира същинското в персоналната карта, само че моли то във вестника да не се загатва, че да не го уволнят. Къде работи тъкмо? Той прецизира, само че прибавя: „ Пиши ме, че съм някъде тъдява…по Лозен планина “. Безсилен ли е против престъпните секачи? Да. Признава си:

„ Секат, та се късат и влачат, за маркировки по дървесината и транспортни билети и дума не става. Пребиха ме лани. Видях каруца с двама, само че като приближих, изникнаха над двайсет! Удряха ме с цепеници, с тъпото на секира! Лежах в болница по-късно, със счупени пръсти на двата крайници. “

Било, каквото било. Но в този момент? Ще повика ли подкрепление от служители на реда? Или инспектори от районната дирекция по горите? Или още стражари, от 6-те държавни горски предприятия?

Бай Запрян повдига вежди: „ Да не ми се подигравате? На 112 ли да звъня за помощ от страната? Полицаите си имат друга работа. В дирекцията и без мен са наясно с нещата, а и ида ли там, кой знай на кого ще попадна? Нали помните арестите през есента, когато прокурорите споделиха, че и софийският шеф, и шефът на горското в Своге са в дървената мафия! “

Арестите? А, да. В средата на септември бяха арестувани, като „ проведена незаконна група за противозаконна сеч “ Милко Христов – шеф на районната дирекция по горите в София, Петър Петров – шеф на горското в Своге, двама горски стражари и синът на единия – надзорник в пандиза. Прокурорът Ангел Кънев посочи, че те от противозаконен дърводобив са спечелили за 8 месеца 1, 2 млн. лева Пращали сиромаси да секат за 20 лева отплата, а сечта представяли за легална. Държали в боязън сътрудници и очевидци на незаконната си активност по селата – за подадени сигнали против тях отмъщавали с уволнения, палежи на коли, стрелби… Цял военен боеприпас бе открит при обиски по местата, където живеели царски…

Колко време мина от този момент? Септември, ноември…на 18-ти декември – 3 месеца стават. Ако нещо се е случило от този момент, също така, че арестуваните ги пуснаха от следствените изолатори, то ние сме пропуснали новината.

„ Заплата дребна, гора огромна “ – под този лозунг горски служащи от всички равнища служат правдиво на дървената мафия. Научихме го от някогашния аграрни министър Мирослав Найденов, който беше оповестил война в мандата си на всеобщите обири от зеленото благосъстояние. Разговаряхме с него ден след арестите в горската администрация. Той вярваше, че както е тръгнало, следствието на спецпрокуратурата може да стигне и до политици, на които крадливите горски шефове се регистрират. Вярвахме и ние.

„ Вие си вярвайте. Имате от дървената мафия доста здраве – усмихва се горчиво Запрян. Според него даже поговорката „ За кокошка няма амнистия, за милиони няма закони “ към този момент не работи. Кокошкарите с каруците са злина. В цели села естествената покупка на дърва за огрев е нещо забравено и единственият метод за набирането им е с кражба или доставка на крадено. Дребната противозаконна сеч за ромските семейства е прехранване. Манго и брат му продават през днешния ден 1 кубик за 40 лева, да речем и фамилията им е решето през целия ден. Тежко на тоя, който им попречи. Не на един и двама, а на 10 горски ще строшат краката, като знаят, че чааветата ги чакат гладни…

Това, несъмнено, с актове за санкции не се оправя – пък в случай че ще да ги вдигнат до 2 милиона, а не до 20 хиляди лева, както сториха неотдавна! Само наказания не стигат, би трябвало правораздаване за всички и премислена икономическа политика…Инак кражбите в горите нанасят вреди за над 250 млн. лева годишно. Държавата не може да надвие крадците! По данни от НПO незаконният дърводобив у нас се е изравнил с легалния. „ Горската полиция не може да го спре! “, отсича Запрян. Какво, като са му дали право да арестува и са го снабдили с апарат за нощно виждане? Нищо. Еле пък, в случай че шефовете му са избрали храната пред битката с убийците на гората.

„ Регионалният шеф Христов и другите са имали горския фонд за бащиния и то с години “, сподели началник на Министерство на вътрешните работи, откакто ги арестуваха. С години?! Как по този начин? По закон районният шеф се управлява от шефа на организацията по горите. Той имал сигнали, както се разбра. Дали го питаха проверяващите за какво ги е оставил без внимание? Питаха ли го за какво е назначил Христов, който по-рано поради „ неприятни практики “ е разжалван от висок пост до редови горски в чирпанско? Дали не му е препоръчан инцидентно от някой политик, от горната страна в йерархията? Как другояче аламинут се създава шеф от злепоставен горски жандарм? И още: интересуват ли се следователите за какво още се бавят и се саботират, май по този начин мечтаните по-рано планове за наблюдаване в горските масиви – с финансирани от Световната банка камери, дронове и спътници?

Преди години ексминистър Найденов, като се базира на някогашния шеф на Северозападното горско дружество Юри Миков, Бог да го елементарни, огласи корупционната скица 19-45 “. Че на 19-то число от месеца шефът носи в министерството и 45 хиляди лева Тогава никой от правоприлагащите не даде знак, че е чул и схванал. Миков почина в пътен случай и край. Не разясняваме, а питаме единствено: в случай че тази скица не е разследвана, дали не работи и до момента?

Контрольори във верига


По Закона за горите дърводобивът е под верижен надзор. Горският Запрян е първа частица – инспектор. Него го управляват началниците му от районната горска дирекция, тях ги управляват техните началници от Изпълнителната организация по горите, а пък началниците от организацията ги управлява земеделският министър, които има за задачата власт, заместници, инспекторат, пари. Арестите на горските шефове през есента демонстрираха, че тая верига е скъсана, меко казано и служи не за връзване, а за развързване на ръцете на дървената мафия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР