Зетят на президента Реджеп Тайип Ердоган - Берат Албайрак подаде

...
Зетят на президента Реджеп Тайип Ердоган - Берат Албайрак подаде
Коментари Харесай

Зетят на Ердоган подаде оставка и от Суверенния фонд на Турция

Зетят на президента Реджеп Тайип Ердоган - Берат Албайрак подаде оставка през днешния ден от поста на заместник-председател на Суверенния фонд на Турция, три седмици, откакто се отдръпна от поста на министър на финансите и държавната хазна, съобщи Агенция Франс Прес.

Албайрак, който по-рано бе считан за втория най-силен човек в Турция и евентуален правоприемник на Ердоган, провокира политическо разтърсване, обявявайки на 8 ноември отдръпването си от държавното управление, за което посочи здравословни аргументи.

Албайрак " напусна управителния съвет на Суверенния фонд на Турция, откакто изиска да бъде освободен от служба ", се показва през днешния ден в известие на турското президентство.

Той бе назначен през 2018 година за заместник-председател на този фонд за стратегически вложения, който се управлява от Ердоган.

Тази оставка наподобява удостоверява отдръпването от турския политически живот на Албайрак, който не се е изказвал обществено след напускането на министерския пост при започване на ноември.

Двойното му предопределение в управлението на суверенния фонд и на поста министър на финансите през 2018 година бе посрещнато с огромен песимизъм от пазарите, които подлагаха на критика неналичието му на опит.

За две години турската лира претърпя внезапен спад по отношение на $, валутните запаси на централната банка бяха изхарчени в обезверен опит за отбрана на националната валута, а годишната инфлация остана висока /11,89 % през октомври/.

Създаденият през 2016 година Суверенен фонд на Турция, който ръководи държавните дялове в компании, е главен инструмент в арсенала за финансиране на скъпите огромни инфраструктурни планове на Ердоган.

Турският президент оглави фонда през 2018 година Важността на този фонд от ден на ден нараства, като портфейлът му от държавни активи се разшири.

Фондът ръководи активи на стойност 177 милиарда лири /около 19 милиарда евро по настоящия курс/ в 20 компании като турската национална самолетна компания Търкиш Еърлайнс и банките Зираат и Халкбанк, съгласно информация в формалния уебсайт на фонда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР