Зенитните ракетни системи С-400, които Турция купува от Русия, не

...
Зенитните ракетни системи С-400, които Турция купува от Русия, не
Коментари Харесай

Анкара: С-400 не са заплаха за НАТО

Зенитните ракетни системи С-400, които Турция купува от Русия, не съставляват никаква опасност за НАТО. Това съобщи турският министър на защитата Нуретин Джаникли в Брюксел след договаряния със своя американски сътрудник Джеймс Матис.

„ Съединени американски щати се безпокоят, че радарите на С-400 могат да предават данни за изтребителите от пето потомство Ф-35 и други оръжия на НАТО. В тази връзка доста сенатори са срещу покупката на тези системи от Турция. Ние обяснихме, че няма никаква опасност и няма да има. Гарантирахме, че С-400 няма да основават никакви закани за оръжията на НАТО. С-400 ще бъдат доставени и признати на въоръжение в Турция, по тази причина по този въпрос не може да има никакви полемики “, сподели Джаникли.

Той също по този начин заяви, че Турция чака от страна на Съединени американски щати почтено да изпълнят своите задължения за доставката на Ф-35. „ Отношението на Съединени американски щати ни принуди да се обърнем към други за покупката на системи за Противовъздушна отбрана, тъй че съглашението за С-400 с Русия би трябвало да се преглежда точно под този ъгъл. Ако и по въпроса за Ф-35 бъде взето решение, противоречащо на нашето съглашение за доставка, тогава ние ще бъдем принудени да търсим излаз от тази обстановка. Това е наше право “, акцентира турският министър на защитата.

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри на 25 май законопроект за бюджета на Пентагона през 2019 финансова година. Той лишава министъра на защитата от опцията за утвърди доставката на американско оръжие за Турция без даването на специфичен отчет, засягащ покупката на съветски зенитни ракети С-400 от Анкара. Турция изрази предпочитание да купи над 100 изтребители Ф-35А. Предлаганата от американските законодатели мярка може съществено да попречи на този контракт.

Говорителят на турското Министерство на външните работи Хами Аксой съобщи на 25 май, че Турция може да предприеме ограничения против Съединени американски щати, в случай че Вашингтон откаже да достави Ф-35. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР