Земята се сдоби с нова луна, голяма колкото автомобил, съобщи

...
Земята се сдоби с нова луна, голяма колкото автомобил, съобщи
Коментари Харесай

Астрономи: Земята се сдоби с нова луна

Земята се снабди с нова луна, огромна колкото автомобил, заяви сп. " Ню сайънтист ".

Астрономи от плана Каталина в Аризона, са видели неясен обект да се движи бързо през небето на 19 февруари. През идващите дни експерти от още шест обсерватории по света са следили обекта, наименуван 2020 CD3, и са пресметнали, че той е обвързван гравитационно със Земята от към три години, предава Българска телеграфна агенция.

Съобщение за откритието, оповестено от Центъра за дребни планети, който следи дребни галактически обекти, прецизира, че " не е открита връзка с прочут неестествен обект ". Това значи, че става дума най-вероятно за метеорит, прихванат от земната гравитация, до момента в който е прекосявал наоколо.

Това е едвам вторият метеорит, за който се открива, че е прихванат от планетата ни като мини луна. Първият 2006 RH120, остана към Земята от септември 2006 година до юни 2007 година, след което се измъкна.

Новата ни луна евентуално е с диаметър от 1,9 м до 3,5 м, т.е. тя не може да съперничи на главния ни натурален сателит. Тя прави една обиколка към Земята за 47 дни по необятна овална орбита, която през по-голямата си част е отвън орбитата на Луната. Тази орбита не е постоянна, тъй че с времето 2020 CD3 ще бъде изтласкан от Земята. Много е евентуално това да се случи през април, сподели Григори Федорец от университета " Куинс " в Белфаст.

Според други симулации на траекторията обаче, ориста на мини луната е друга. Необходими са още наблюдения, с цел да бъде доказано каква ще бъде тя и дали това в действителност е краткотрайна луна, а не галактически боклук. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР