Земята се повдига и трепери, газове изтичат в атмосферата –

...
Земята се повдига и трепери, газове изтичат в атмосферата –
Коментари Харесай

Тътенът на европейския супервулкан: опасения за предстояща катастрофа

Земята се повдига и трепери, газове изтичат в атмосферата – супервулканът Флегрейски полета (Кампи Флегреи) в Италия става разтревожен. Предстои ли изригване?

Всеки е чувал за италианския вулкан Везувий югоизточно от Неапол. По-малко известен, само че суперопасен е разположеният наоколо колос, който заплашва целия район: Флегрейски (горящи) полета.

Нищо не издава, че западно от Неапол подземен бълбука голямо количество магма. При последното огромно изригване преди 39 хиляди години се срутва цялата земна кора в региона. Изпразването на магмената камера води до отваряне на кратер с диаметър 12 км, така наречен Калдера (Caldera).

Според живеещите 1,5 милиона поданици на района става дума за „ най-опасния вулканичен регион в света “. Италианските геолози споделят мнението на живущите в близост. Голямо изригване би зарило „ голяма част от Европа “ под пълен пласт пепел, споделя Агуст Гудмундсон от Университета в Лондон.

ЦУНАМИ В АДРИАТИЧЕСКО МОРЕ

Ново изригване като това от преди 39 хиляди години би имало невъобразими последствия: Неапол ще се трансформира в пустиня, цунамита ще бушуват в Адриатическо море, Европа ще бъде обхваната в пепел и прахуляк, а сивия пласт във въздуха ще закрие слънцето и ще изстуди климата в международен мащаб за години напред.

Такъв пъклен сюжет е необичайност, по постоянно се случват дребни изригвания в Горящите полета, които обаче също са рискови за жителите на района. При последното изригване на вулкана през 1538 година под лава и пепел са починали 24 души.

Още преди четири години италианската гражданска отбрана увеличи равнището на паника до „ БДИТЕЛНОСТ “. Нови данни обаче дават съществени учредения за паника.

ТРЕВОГА

Флегрейските полета съставляват нереален пейзаж. Из жълто-кафявите хълмове повяват серни пари, които миришат на развалени яйца. На някои места гейзери изхвърлят бели струи вода към небето.

В последно време концентрацията на въглероден окис в горещите източници се усилва, по-точно делът му в микса повишен четирикратно – това единствено по себе си е сигнал за паника. Газът може да е знак за покачването на магмата, споделят учените от екипа на Джовани Киодини от Националния институт по геофизика и вулканология в Италия пред списание „ Nature Communications “.

Освен това парните водни фонтани са станали по-горещи. Температурата им от 230 градуса по Целзий през 90-те години се е повишила до над 300 градуса. Това също е знак за допустимо изригване на лава, споделят учените. За това приказва и повишаващото се равнище на „ безпокойствие подземен “. Земята се повдига и трепери. Това се е случвало на няколко пъти напоследък.

flickr ekieraM Phlegraean Fields

Междувременно подземен е проникнало задоволително количество магма, с цел да съставляват действителна опасност и по-малки изригвания. Това беше обявено още през 2012г. В профилираното издание „ Geology “. Дали в действителност следва изригване не може да се каже изрично към сегашния миг.

Състоянието „ нагоре – надолу “ е нещо обикновено за този регион. В най-горещата точка на земните придвижвания е ситуиран град Позуоли (Pozzuoli). Следи от мидени черупки по остарели римски колони на пазара на града свидетелстват за това, че мястото е потапяно, че морето е било там. Земята се е издигнала по-късно още веднъж, по този начин като че ли някъде надълбоко подземен исполин си е поел надълбоко въздух.

В началото на 70-те и в средата на 80-те години морското ниво се е повишило с повече от 3 метра! Цялото това придвижване и трептене принудило тогава държавното управление да изтегля популацията за месеци. Изригване обаче нямало.

Народоосвободителна въстаническа армия ФАЗА

Разглеждайки историята на изригванията на Флегрейските полета, учените се пробват да  калкулират по кое време може да се случи още веднъж. Една група учени към Андреа Бевилакуа от Националния проучвателен институт по вулканите е проучвала по този начин да се каже „ виталния темп “ на супервулкана, при което е откроила три етапи на нараснала интензивност през последните 15 хиляди години.

И в трите етапи изригванията зачестяват в несъмнено време: учените приказват за „ клъстери “. Изригванията се случват главно на изток от Калдера, покрай Неапол.

Ако се одобри, че през 1538 година е почнала нова фаза на изригвания, може да се одобри за евентуално, че в идните 100 години ще има нова ерупция, споделят учените. Това може да стане след 4 години или пък след 500 – моделът им не разрешава по-точна прогноза.

ДВЕ ДУЗИНИ СУПЕРВУЛКАНИ Пожарна охрана СВЕТА

Населението би трябвало да следи сигналите. Земетресения, изпускане на газ от земните глъбини и повишение на надморското ниво са ясни знаци за допустимо изригване.

Мегаерупции са вероятни и на други места. Около 24 супервулкана се вълнуват в недрата на континентите като множеството от тях са в Азия и Океания. В този регион тогавашно изригване на Тоба е довело човечеството съвсем до изтребване.

Като супервулкани се разказват тези, които единствено в границите на едно изригване могат да „ изплюят “ 1000 пъти повече материал от Маунт сейнт Хелън през 1980 година, което е третата най-голяма ерупция за целия 20 век. Най-известният супервулкан в света е Йелоустоун в Съединени американски щати.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР