"Земята е вече прекалено гореща и малко сигурна", заяви премиерът

...
"Земята е вече прекалено гореща и малко сигурна", заяви премиерът
Коментари Харесай

Държава в Тихия океан обяви климатично извънредно положение

"Земята е към този момент прекомерно гореща и малко сигурна ", съобщи министър председателят пред депутатите и акцентира, че Вануату е в този момент в заплаха

Архипелагът Вануату в Тихия океан разгласи климатично изключително състояние и проект от 1,2 милиарда $, предопределен за намаляване на последствията от климатичните промени за островната страна, съобщи Франс прес.

В тирада пред Народното събрание министър председателят Боб Лоугман призна, че Тихоокеанският район е към този момент обиден от феномена на покачването на равнището на водата и от рискови климатични събития. Архипелагът с население от 300 000 души беше връхлетян от два мощни циклона и от опустошителна суша в последното десетилетие. "Земята е към този момент прекомерно гореща и малко сигурна ", съобщи министър председателят пред депутатите и акцентира, че Вануату е в този момент в заплаха.

Сходни заявления одобриха и десетина други страни по света, измежду които и Фиджи, Канада и Обединеното кралство, напомня Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Сумата по проекта в размер на 1,2 милиарда $ пък ще пристигна от донорски страни. По-рано през седмицата по време на пътешестване до Фиджи новата австралийска министърка на външните работи Пени Уонг даде обещание, че нейната страна доста скоро ще показа по-амбициозни цели в региона на понижаване на парниковите излъчвания и ще бъде претендент за организирането с тихооканските острови на среща на върха за климата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР