Землищата на Странджа и Сакар са осеяни с тонове боклук.

...
Землищата на Странджа и Сакар са осеяни с тонове боклук.
Коментари Харесай

Странджа се превърна в автоморга за коли на трафиканти

Землищата на Странджа и Сакар са осеяни с тонове отпадък. Десетки изоставени коли пък трансформират митичната Странджа планина в автоморга. Трафикът на мигранти към този момент оставя отпечатък и в дивата природа, а потокът им през селата в Южна България като че ли не стопира.

„ В гората е нещо ужасно. При нас няма изоставени коли, само че боклуците, чувалите, облеклата, изключително по местата, където има вода в деретата, са голям брой. И просто не знаем по какъв начин ще стане това разчистване. Повечето места са труднодостъпни, не виждам по какъв начин може да се отиде с техника, а там има тонове отпадък. Кметствата по селата не разполагаме с никакви средства, почистваме каквото можем около пътя ", изясни кметът на Драчево Яни Петров.

По закон изоставените коли би трябвало да се конфискуват от страната, само че и иззетите коли се оказват проблем, като тези по улиците на Средец, които могат да останат с години. За тях по препълнените паркинги на ръководството нямало място.

Само в Районната прокуратура Бургас има 380 каузи, свързани с трафик на мигранти. От началото на годината са импортирани 35 обвинявания. От прокуратурата регистрират още, че участвалите в този бизнес са лица от 12 страни, измежду които Франция, Сърбия, Грузия и Северна Македония. Променен е и профилът на каналджията.

Освен колите, сериозен замърсител е боклукът, оставен от мигрантите, за които десетки кметове на обитаеми места молиха страната за помощ.

В община Малко Търново да вземем за пример преди месеца бяха събрани 5 тона отпадък единствено от една околност - якета, раници, спални чували, палатки, опаковки от храна и консерви.

Оказва се, че освен боклукът е проблем след мигрантите, тъй като през студените зимни месеци граничари, ловджии и поданици на пограничните села намират и тела на починали мигранти, изоставени от своите. Проблемът обаче се оказва много по-мащабен, защото потенциалът от към 40 места в бургаската морга в най-голямата болница на Югоизточна България е привършен. Заради неналичието тук-там патолозите са принудени да съхраняват телата във фризери за сладолед.

От прокуратурата прецизират, че повода за дългия престой на умрелите мигранти в моргата били тромавите процедури, неналичието на документи на лицата, неналичието на ДНК данни и различаване. Болницата към този момент е оповестила социална поръчка и чака незабавен монтаж на хладилна камера след отпуснатите 100 000 лв. за закупуване на такава.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР