Земи от Държавния поземлен фонд да се отдават под наем

...
Земи от Държавния поземлен фонд да се отдават под наем
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за наемане на земи

Земи от Държавния аграрен фонд да се отдават чартърен или аренда единствено посредством търг, плануват промени ва Закона за собствеността и използването на земеделските земи, импортирани в Народното събрание от депутати от ГЕРБ. Предложените промени са свързани с претенции на браншовите организации, прецизират депутатите в претекстовете към законопроекта.

До присъединяване в процедурата по отдаване на държавна земя ще се позволяват локалните аграрни стопани, разрастващи активност в чувствителни браншове като развъждане на зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски култури, многогодишни фуражни култури, както и на биологични производители. Затова земите ще се отдават чартърен или аренда на физически лица, кооперации, еднолични търговци и компании, които имат непрекъснат адрес или са регистрирани на територията на общината, където се намират.

Предвидено е търговете да се организират на две елементи. На първата ще вземат участие аграрни стопани, разрастващи активност в сензитивните браншове, а на втория – всички останали, които развиват активност в общината.

30 юни става срокът, в който ползвателите да показват за вписване в общинската работа по земеделие договорите за наем и аренда, с които ще вземат участие в процедурата уедрено прилагане на аграрни земи. Така службите ще имат време да записват договорите преди приключването на периодите за подаване на заявки за присъединяване в процедурата по образуване на масиви за прилагане.

Предлагат най-малък предел за наем на земя

Предлага се съглашението сред ползватели да влиза в действие, когато е подписано от най-малко две трети от тези, които са позволени за присъединяване в процедурата, и в случай че обгръща най-малко две трети от площта в землището. За останалата една трета от ползвателите се изготвя служебно систематизиране на масивите.

Заповедта за образуване на масивите ще се апелира пред районния съд, като по този начин ще се приключи практиката, при която един и няколко ползватели го оспорват и това води до прекъсване на процедурата.
 istock istock
Променя се и редът за систематизиране на пасища, мери и ливади от държавния и общинския аграрен фонд. То ще става от взаимна комисия, назначена с обща заповед на кмета и шефа на ОД „ Земеделие “. В състава й влизат кметът на обитаемото място, както и представители на общинската администрация, общинската работа по земеделие, ОД „ Земеделие “ и регионалната дирекция на БАБХ.

Имотите пък ще се разпределят съгласно броя и типа на записаните животни. Първо ще се разпределят терените за биологични ферми, по-късно на тези, които са употребили съответните парцели до момента. Срокът на контракта се предлага да бъде 5 години.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР