Земетресенията се активизират по време на периоди на пълнолуние и

...
Земетресенията се активизират по време на периоди на пълнолуние и
Коментари Харесай

Луната буди земните трусове

Земетресенията се засилват по време на интервали на пълнолуние и новолуние.

Това на няколко пъти показа пред " " уважаваният сеизмолог проф. Рангел Гюров във връзка честите залюлявания на земята в региона на Симитли.

Експертът безпогрешно предвижда пред вестника още през юли, че през септември ще има трусове. Акцентира и че земните пластове ще се разместват с наближаването на идващото пълнолуние. То ще бъде тази събота, 28 октомври, а при започване на тази седмица трус със относително огромна мощ - към 4 по скалата на Рихтер, люшва Пловдив и региона.

" Сеизмолози от Националната обсерватория в Лос Аламос в Съединени американски щати откриха необикновена връзка сред силата на земетресенията в Калифорния, времето на денонощието и етапа на Луната ", пишат още преди пет години в влиятелното списание " Нешънъл джиографик ". И прибавят: " Техните пресмятания демонстрираха, че съмненията в честотата и силата на трусовете в Калифорния се подчиняват на същите 14-дневни цикли, на които и действието на лунното притегляне върху Земята (14 дни е половината от класическия цикъл на промяната на етапите на Луната от 29 дни) в композиция с аналогичните сили, пораждани от въздействието на притеглянето на Слънцето, Луната и Земята ".

Още от деца научаваме в учебно заведение, че Луната има значителен принос за приливите и отливите на Земята. Движението на водата зависи от другите стойности на гравитационното поле в противоположните елементи на Земята. Тази страна на планетата ни, която е по-близко до спътника ни, се притегля с по-голяма мощ спрямо отдалечената от Луната страна. Земята се завърта към оста си един път в денонощието, затова всяка точка от планетата минава два пъти през прилив и два пъти през отлив за 24 часа или на всеки 6 часа се редуват приливи и отливи. За да сме напълно точни, те се редуват през към 24 часа и 50 минути - синодалният цикъл на Луната.

Влиянието на спътника ни върху земетресенията деликатно се изследва от учените и занапред ще бъде доказвано с решителност.

По мотив земетресения в региона на Дупница и Бобов дол през лятото проф. Гюров съобщи: " По това време имаше пълнолуние. Тогава се подреждат Земята, Луната и Слънцето на една линия. Влиянието на Луната върху Земята се усилва. Това е повода по време на пълнолуние и новолуние да стават по-голям брой трусове ".

Засега все по-популярно става мнението, че Луната въздейства повече на леките трусове, изключително тези, чийто магнитуд мъчно може да бъде усетен от индивида, а е регистриран само от профилираната техника. Смята се, че към 500 000 трусове се случват всяка година, които могат да бъдат регистрирани със актуалната инсталация. 100 000 от тях могат да се усетят.

Според буквата на науката земетресението съставлява разлюляване на земната повърхнина, подбудено от разбъркването на част от земната кора и неочакваното освобождение на огромно количество сила. Разпространяването на трептенията в земните пластове се назовава сеизмична вълна. Но в бъдеще ще се изследва дали Луната може да въздейства и на процеси навътре в планетата ни.

Проф. Рангел Гюров открива и друга причинност - че земетресенията са дейни през два интервала от годината. " Сега и през март цялата ни планета се люлее. Казвам да не се тормозим, тъй като няма земетресения единствено при нас, а по целия свят ", съобщи българският специалист.

Както при множеството неща в живота ни, и тази концепция за връзка Луна-земетресения има съперници.

" Четох бележките на Чарлз Рихтер (бел. ред. - основател на Магнитудната канара на Рихтер за установяване на силата на земетресенията) и фенове на сеизмологията постоянно са му писали писма, в които са излагали сходни хрумвания. Когато идващия път се случи доста мощно земетресение по време на пълнолуние, тези хрумвания още веднъж изплуват и стартират да се популяризират измежду хората. Надявам се нашият труд ще помогне това да спре ", споделя Сюзън Хоу от Геологическата работа на Съединени американски щати, представена от " Нешънъл джиографик ".

Едва ли пълнолунията и новолунията, когато приливните взаимоотношения сред Луната и Земята доближават своя най-много, могат да усилват земетресенията на нашата планета, написа в списание Seismological Research Letters.

7,8 по Рихтер е най-силното у нас

Голямото чилийско земетресение е с максимален магнитуд (9,5 по Рихтер), откогато се вършат сеизмографски наблюдения. То става рано след обяд локално време на 22 май 1960, като епицентърът му е при град Валдивия в Чили. Предшествано е от поредност трусове от предходния ден, достигащи магнитуд 8.

Въпреки рекордната мощ на земетресението по-голямата част от жертвите и разрушенията са провокирани от последвалото го цунами с талази, достигащи височина 25 м.

У нас през 1904 година в региона Кресна-Крупник земята два пъти се разклаща в период от 20 минути с магнитуд 7,2 и 7,8. Последното е най-силният трус в рамките на Континентална Европа за последните 250 година

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР