Земетресението в Турция е с чудовищна сила, но прави впечатление,

...
Земетресението в Турция е с чудовищна сила, но прави впечатление,
Коментари Харесай

Експерти: Защо при трусовете в Турция има сринати до основи сгради, а до тях други са непокътнати


Земетресението в Турция е с чудовищна мощ, само че прави усещане, че доста здания стоят непокнати паралелно със сринати до основи блокове.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 177
Архитектите и урбанистите в страната от дълго време предизвестяват, че строителните правила, свързани със сеизмичната интензивност, не се ползват задоволително и са подкопани от противоречива прошка за нелегално строителство - въведена от личното държавно управление на Ердоган - която донесе на Турция към 3 милиарда $ доходи, написа " Гардиън ".

По време на амнистията турските строителни специалисти предизвестиха, че ретроспективното лицензиране на противозаконни здания против възнаграждение би имало съдбовни последствия:

" Това ще значи превръщането на нашите градове, изключително Истанбул, в гробища и ще докара до излизане на ковчези от домовете ни. Дали е напълно без позволение, или е с повече издигнати етажи от първичния проект, амнистираха всички здания. Това е доста рисково ", разяснява Джемал Гьокче, ръководител на Камарата на строителните инженери през 2019 година

" Това извънредно опустошаване се увековечава от постоянството в повтарянето на неправилни градоустройствени политики и политически оцветени решения като закона за прошка за зонирането от 2018 година ", показва проф. Пелин Пънар Гиритлиоглу, президент на истанбулския клон на Съюза на камарите на турските инженери и архитекти, дитиран от " Дневник ".

Хиляди здания са разрушени, газопроводи са прекратени, летища и пристанища пострадаха и стопираха работа, автомагистрали се разцепиха... Но в съседство има хиляди структури, които оцеляха съвсем непокътнати. Защо е по този начин би трябвало да се задават въпроси и търсят отговори дълготрайно време, защото става дума за загуба на човешки живот.

Дори и с съвременни строителни законодателни правила, хората ще продължат да вършат каквото могат, с цел да ги заобикалят, до момента в който няма дейно правоприлагане, предизвестява Самер Багаин, професор по обмисляне и резистентност на системите в Училището по архитектура и обмисляне в Кент. " Има и политическо измерение - какъв брой аспекти на градското развиване са резултат от локални подмолни пазарлъци ", казва Багаин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР