Земетресението с магнитуд 3,7 по Рихтер, станало тази сряда на

...
Земетресението с магнитуд 3,7 по Рихтер, станало тази сряда на
Коментари Харесай

Цунами в Черно море? Вижте кога е било най-силното земетресение, а вълните са достигнали 5 метра

Земетресението с магнитуд 3,7 по Рихтер, станало тази сряда на 17 януари в Черно море, е рядко, само че не трябва да се подценява, настояват специалисти. Най-силното земетресение от 7,2 по Рихтер е през 1901 година, когато вълните на Черно море доближават 5 метра височина.

Тогава, това води до същинска злополука, написа Click.ro. Разрушени са 1200 къщи в България и Румъния, а ударната вълна е усетена чак до Молдова. Епицентърът на земетресението е източно от нос Калиакра, на 30 километра от североизточния бряг на България, трусът е усетен и в Букурещ.

Основният трус е на дълбочина 15 км и генерира цунами с височина 4-5 метра, което опустошава крайбрежни региони на Румъния и България.

Много села в крайбрежната зона на южна Мангалия в Румъния са унищожени, трусът предизвиква разбъркване на крайбрежия и други локални геоморфологични феномени.

Област Добрич също е тежко наранена от цунамито. В няколко местности, измежду които Балчик, къщите са били отнесени от водните потоци.

И по този начин, най-силното земетресение се случва на 31 март 1901 година То е с магнитуд 7,2 по Рихтер. Епицентърът му бил на 20 км във вътрешността в морето южно от нос Калиакра. Малко по-късно още веднъж разклаща ужасно мощно с магнитут 7,1 по Рихтер, напомня " Фокус ".

Трусът е съпътсван от мощно бумтене и провокира обилни опустошения по брега сред Балчик и Шабла. Активизират се свлачища, пропадания на почвата. Пропуква се и единият от френските фарове, издигнати по българското Черноморие в интервала 1856-1866 година На негово място е издигнат чисто нов.

Шабленското огнище е сеизмична зона. Става въпрос за региона сред Шабла и Каварна, като този център има степен на сеизмична интензивност 9 по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.

След събитието пропада брегът сред Калиакра и Балчик. Пропадането е с размер към 200 декара. Силно наранени са селищата Калиакра, Камен бряг, Тюленово, Българево, Балчик, Каварна и Шабла.

Последствията от земетресението са разказани в работата на Спас Вацов от 1902 година (Вацов, 1902), оповестени от изданието Bulgarian geophysical journal и което може да намерите в уеб страницата на Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География.

" Попукаха се къщи, изпопадаха доста комини и стени… В Каварна 28 къщи разпукани и съборени…Църквата, новото и остарялото учебно заведение и частните сгради в Шабла…На югозападната страна от Балчик съборена част от морския брег с почти 200 декара лозя. Брегът продължава да се рони и пада в морето " (Вацов, 1902) ".

Специалисти от Националния институт по физика на Земята на Румъния предизвестяват през последните години за дълбоките трусове, създадени в източната част на Черно море, като настояват, че е допустимо когато и да е да се повтори земетресението от 1901 година и появяването на цунами-подобни феномени.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР