Земетресението е едно от най-ужасните природни явления, с които човечеството

...
Земетресението е едно от най-ужасните природни явления, с които човечеството
Коментари Харесай

Страните, които са най-застрашени от земетресения

Земетресението е едно от най-ужасните естествени феномени, с които човечеството се сблъсква в един или различен миг. Учените са напреднали доста в проучването на земетресенията, само че още не могат да стигнат до най-важното – предсказването на земните земетресения. Все отново се знаят някои неща, като кои страни са най-застрашени от трусове. Ето кои са тези страни:

Япония

Япония оглавява листата на регионите, които са най-силно застрашени от трусове. Столицата на Япония е ситуирана на Тихоокеанския огнен пръстен, поради което нейните 37 милиона жители са всекидневно застрашени от трусове и други естествени бедствия. На 11 март 2011 година смъртоносно земетресение раздруса цялата страна и нанесе големи материални вреди, а доста хора изгубиха живота си.

Виж още:

Непал

Ако се има вяра на прогнози се счита, че жител на Непал е по-вероятно да бъде погубен от земетресение спрямо всеки различен жител на света. Земетресение с магнитуд 8,4 е раздрусва страната през 1934 година На 25 април 2015г. земетресение със мощ 7,9 аргументи лиши доста човешки животи. Рухва и емблематичната за столицата кула Дарахара.

Индия

Тази страна също е претърпяла поредност от смъртоносни трусове заради придвижването на Индийската тектонична плоча, която се движи със скорост 47мм всяка година. Поради придвижването на тектонските плочи, Индия е уязвима към трусове. На 26 декември 2004 година земетресение, последвано от цунами, убива към 15 000 индийци. На 26 януари 2001 година, земетресение в Гуджарат също убива хиляди хора.

Еквадор

В Еквадор има няколко настоящи вулкана, което прави страната извънредно застрашена зона от трусове и земетресения с огромна мощ. Страната се намира в сеизмичната зона сред Южноамериканската плоча и плочата Наска. На 12 август 2014 година земетресение с 5,1 по скалата на Рихтер раздрусва Кито, последвано от второстепенен трус с магнитуд 4,3.

Кои са останалите страни, застрашени най-вече от трусове - вижте във видеото горе.

Виж още: Декември идва с същинска зима: Сняг и минусови температури през новата седмица!

Източник фотоси & thumbnail: iStock Photos

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР