Земетресение със сила 8 по скалата на Рихтер е регистрирано

...
Земетресение със сила 8 по скалата на Рихтер е регистрирано
Коментари Харесай

Земетресение от 8 по Рихтер е регистрирано край Мексико, има загинали

Земетресение със мощ 8 по скалата на Рихтер е записано край южния бряг на Мексико, предадоха международните организации. Външният министър на страната заяви, че минимум двама души са починали в южния щат Чиапас.

Трусът е регистриран в 4.49 ч. координираното универсално време (7.49 ч. българско време). Епицентърът му е в Тихия океан, на 88 км югозападно от Пихихяпан, на дълбочина 61 км, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Първоначално бе обявено, че трусът е на дълбочина от едвам 10 км.

Според сеизмологичния център на страната силата му е 8.4 по скалата на Рихтер, само че тези данни нямат удостоверение.

Сгради в столицата Мексико са се разлюлели и хората са побегнали по улиците, заяви организация " Ройтерс ". Свидетели описват, че трусовете са се усещали в продължение на към минута. Засега няма информация за потърпевши или нанесени вреди.
Felt #earthquake M5.2 strikes 81 km SW of #Tonalá (#Mexico) 17 min ago. Please report to: https://t.co/buHcaVhVqxpic.twitter.com/pAl6zL0R9Q
— EMSC (@LastQuake) September 8, 2017

Мексиканската работа за гражданска отбрана заяви, че това е най-силното земетресение от 1985 година насам. Тогава, на 19 септември, при трус със мощ 8.1 бяха разрушени здания и починаха хиляди хора.

Земетресението е усетено също в Белиз и Гватемала. Тихоокеанският център за предизвестия за цунами заяви, че е допустимо да се образуват рисковите талази.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център в това време оповестява за голям брой вторични земетресения в първите 30 минути след земетресението, от които най-мощният е със мощ 5.7 по Рихтер.

Трусът съответства с времето, когато по западното крайбрежие на страната бушува ураганът " Катя ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР