Земетресение събуди Перник нощес. В 3 ч. 42 минути земята

...
Земетресение събуди Перник нощес. В 3 ч. 42 минути земята
Коментари Харесай

Топ сеизмологът проф. Емил Ботев ексклузивно пред ПИК за серията земетресения в страната: В Пловдив и Югозападна България е усетен трусът в Гърция, място за тревога няма

Земетресение разсъни Перник снощи. В 3 ч. 42 минути земята се разклати с магнитут 3 по Рихтер. 10 минути по-късно последва нов трус с магнитуд 2.1.

Днес в 13.50 ч. в Пловдив беше усетено земетресение. Освен в града на тепетата, то е било почувствано от хората и в Югозападна България.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Какви са тези трусове, проф. Ботев? Само за няколко часа се разклати половин България?

- Няма място за паника. Това са слаби земетресения. У нас всяка година се записват приблизително сред 800 и 1200 трусове, епицентърът на част от които е отвън територията на страната. Почти напълно това са микроземетресения и не се усещат от хората.
свързани новини48304преди 3 часа36299преди 8 часа
- Сега обаче бяха усетени?

- Да, в Перник снощи е имало земетресение с магнитут 3 по Рихтер и незабавно след него - слаб второстепенен трус от 2,1. Но те не са рискови. Помните земетресението през 2012 година в Перник от 5,6 по Рихтер. Тогава и в София имаше съществени въздействия.

- Днес в Пловдив имало ли е земетресение или е усетен мощният трус в Егейско море от 5,5 по Рихтер?

- Това не е пловдивско земетресение. Ако беше пловдивско, щях да го усетя и аз в София на 12 етаж. А това не стана.

Това, което е усетено в Пловдив е от земетресението в Халкидики. Последните данни са за магнитуд 4,7 по Рихтер. Твърде допустимо е да се усети и в Югозападна България, с изключение на в Пловдов. Но за България няма заплаха.

- Хората се тормозят дали в България може да се чакат трусове скоро. Имаше в Албания, през днешния ден в Гърция... А нощес и в Перник.

- За България няма сериозна заплаха. Средно на 2 - 3 хиляди години може да стане пагубно земетресение. Коронавирусът, нищо, че някои не го признават, е минал пред 90% от популацията, става известно. Умряха 10 пъти повеече хора от естественото.

Това е злополука.

Катастрофални трусове не може да се чакат.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР