Земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разтърси Източен Таджикистан, съобщи

...
Земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разтърси Източен Таджикистан, съобщи
Коментари Харесай

Земетресение с магнитуд 6,8 разтърси Таджикистан

Земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер раздруса Източен Таджикистан, заяви Геоложката работа на Съединени американски щати.

Земетресението е станало към 5:37 ч. локално време (00:37 по Гринуич) на дълбочина от към 20,5 км.

По оценка на USGS " малко или никакво население " ще бъде изложено на свлачища от земетресението.

Епицентърът му наподобява е бил в Горно Бадахшан, полуавтономен източен район, който граничи с Афганистан и Китай, на към 67 километра от дребния планински град Мургхоб.

Последващ трус с магнитуд 5,0 по Рихтер удари региона към 20 минути след първичния трус, последван от трус с магнитуд 4,6 по Рихтер.

Рядко обитаемата територия е заобиколена от високите планини Памир и в нея се намира езерото Сарез.

Водният басейн с цвят на аквамарин, формиран вследствие на земетресение през 1911 година, е измежду най-големите езера в Таджикистан.

Зад езерото Сарез се намира натурален язовир надълбоко в планината Памир и специалистите предизвестяват, че следствията ще бъдат пагубни, в случай че язовирът бъде опустошен.

Таджикистан - както и огромна част от Централна Азия - е мощно предразположен на естествени бедствия и има дълга история на наводнения, трусове, свлачища, лавини и значителни снеговалежи.

По-рано този месец девет души починаха в лавина на 15 февруари в Горно Бадахшан, а още един човек почина същия ден в лавина на автомагистрала покрай столицата Душанбе.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР