Земетресение с магнитуд 6,4 разтърси района Ламиданда в Непал в

...
Земетресение с магнитуд 6,4 разтърси района Ламиданда в Непал в
Коментари Харесай

Най-смъртоносното земетресение в Непал от десетилетие: Трусовете са усетени в цяла Северна Индия

Земетресение с магнитуд 6,4 раздруса региона Ламиданда в Непал в област Джаджаркот. Трусовете са били усетени в няколко северноиндийски града, в това число региона на Делхи. Загиналите до този миг са 128 души, като се чака техният брой да нарасне. Това е най-смъртоностното земетресение в Непал от 2015 година, написа TBS News .

Бедната планинска нация, заключена сред азиатските колоси Китай и Индия, постоянно е била удряна от трусове, като най-смъртоносното е записано през 2015 година, когато към 9000 души са убити при две поредни трусове.

Тогава цели градове, вековни храмове и други исторически обекти са превърнати в отломки, с повече от 1 милион разрушени къщи, с вреди за стопанската система от 6 милиарда $ (11.08 милиарда лева).

На 3 ноември минимум 128 души са починали и десетки са ранени при мощно земетресение в западната част на Джаджаркот. Къщите в региона са се срутили и здания чак до столицата Ню Делхи в прилежаща Индия са разлюляни. Германският проучвателен център за геонауки уточни, че земетресението е с магнитуд 5,7, до момента в който Геоложката работа на Съединени американски щати го дефинира на 5,6 по Скалата на Рихтер.

Месец по-рано две трусове раздрусаха западен Непал, като раниха 17 души, нанесоха вреди на домове и провокираха свлачище, което блокира пътища. Свлачището след трусовете с магнитуд 6,3 и 5,3 по Скалата на Рихтер в региона Баджанг, граничеща с Индия, блокира пътя към южните равнини.

Почти всяка година от 2015 до 2023 година Непал е разтърсван от трусове с магнитуд над 5 по Скалата на Рихтер.

Най-смъртоностното земетресение в историята на Непал се случва четири минути преди обяд на 25 април 2015 година. То е с магнитуд 7,8 по Скалата на Рихтер и е последвано от втори трус 17 дни по-късно, убивайки общо 9000 души.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР