Земетресение с магнитуд 4,6 регистрираха учените, изучаващи повърхността на Марс.

...
Земетресение с магнитуд 4,6 регистрираха учените, изучаващи повърхността на Марс.
Коментари Харесай

Земетресение с магнитуд 4,6 беше регистрирано на Марс

Земетресение с магнитуд 4,6 записаха учените, учещи повърхността на Марс. Те настояват, че последните им проучвания ще оказват помощ на всяка бъдеща задача до Червената планета, изключително що се отнася до това, къде да се разположи базата на астронавтите.

Екипът от ETH Цюрих проучва звука от земетресението, което се оказа най-голямото, регистриран от задачата InSight на НАСА. Последният мощен трус (със мощ 4,2) е от май 2022 година Благодарение на тези феномени учените могат да дефинират структурата на кората на планетата, в това число нейната дебелина и компактност.

„ Това, което е ужасно в тази ситуация с това заметресение, е, че то беше толкоз мощно, че повърхностните талази съумяха да обиколят цялата планета няколко пъти. Въз основа на скоростта на тези талази можем да извлечем информация за вътрешната конструкция на Марс “, изяснява сеизмологът и старши академик Дойон Ким пред организация Ройтерс.

Изследователите са съумели да изчислят, че марсианската кора е доста по-дебела от тази на Земята или на Луната, със междинна дълбочина сред 42 до 56 километра. Те също по този начин изясняват мистериозния контрастност сред северното и южното полукълбо на Марс, разкривайки, че кората е по-дълбоко на юг, в сравнение с север.

Дойон Ким разяснява, че тези проучванията ще оказват помощ на НАСА да реши, къде да базира астронавтите при бъдещи задачи до Марс. Ученият се надява, че в екипа от учени, които в близко бъдеще ще бъдат изпратени на Червената планета, ще има и сеизмолог.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР