Земетресение с магнитуд 4,6-4,8 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив

...
Земетресение с магнитуд 4,6-4,8 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив
Коментари Харесай

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград, усетено е и в София


Земетресение с магнитуд 4,6-4,8 по скалата на Рихтер раздруса Пловдив и Асеновград.

Епицентърът на земетресението е на 2 км североизточно от Асеновград, на 17 км югоизточно от Пловдив. Огнището е на дълбочина 10 км.

Някои жители, които са по-близо до епицентъра, в Асеновград и покрайнините, оповестяват, че са усетили мощно и дълготрайно разлюляване, а други, че е усетено мощно, само че малко. Повечето оповестяват също, че мощният трус ги е събудил. Няма суматоха, няма и материални вреди.

Трусът бе усетен и по високите етажи в столицата.

Според данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е раздрусал Северна Гърция, усетен е и в елементи от Македония.

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките оповестиха за десетки следващи турса с по-малка мощ. Материални вреди от земетресенията няма, за благополучие няма и потърпевши хора или такива, на които им е прилошало.

„ Има два малко по-силни афтършока, само че те са със доста по-ниски магнитуди. Това земетресение по принцип се води за умерено мощно, умерено земетресение. Няма мотив за терзание у хората и е изцяло обикновено за региона на Пловдив да стават трусове с сходен магнитуд”, разяснява пред БНР дежурният през нощта сеизмолог Валентина Протопопова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР