Земен трус от 5,5 по Рихтер на дълбочина 10 километра

...
Земен трус от 5,5 по Рихтер на дълбочина 10 километра
Коментари Харесай

Разследват над 600 души за срутилите се сгради в Турция, задържаните са над 180

Земен трус от 5,5 по Рихтер на дълбочина 10 километра удари през днешния ден централната част на Турция. Това заяви Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Епицентърът е на 40 километра южно от град Аксарай. Според турски сеизмолози регионът е на повече от 240 километра от епицентъра на труса от 6 февруари.

Затова днешното земетресение е " без значение " от предходното злополучие, лишило по последни данни живота на повече от 50 хиляди души в Турция и Сирия.

Турските управляващи проверяват повече от 600 души поради срутилите се здания. Задържани са 184 за проявена безнаказаност на фона на възходящ яд поради възможни корупционни строителни практики.

Месеци преди основни избори президентът Ердоган даде обещание отговорните да понесат отговорност, само че опозицията упреква ръководещите, че не са съумели да наложат строителните разпореждания. Има и спекулации, че управляващите може да отсрочат парламентарните и президентските избори, планувани за май.

Сред арестуваните в Турция поради десетките хиляди, заровени под руините, са строителни бизнесмени, отговорници за положението на постройките, притежатели на парцели и даже 18 души, които са осъществили градивни промени.

Зад решетките за неизвършени строителни инспекции е и кметът на град Нурдагъ от партията на президента Ердоган. Опозицията подлага на критика ръководещите за строителство без сеизмична резистентност и за дейностите по справяне с последствията от нещастието.

Парламентарните и президентските избори, планувани в началото през юни, бяха изтеглени за май, само че опозицията не изключва властта да употребява нещастието като предлог за отсрочване на вота.

" Изборите би трябвало да се проведат. Ние сме подготвени. Администрацията на Ердоган би трябвало да бъде отстранена допустимо най-бързо. Ние ще спечелим изборите с огромна разлика ", съобщи Али Озтунч, Републиканска национална партия.

Тази седмица турският водач даде обещание създаване на 270 хиляди жилища за една година. От екипа на Ердоган показват, че решението за провеждането на изборите по график зависи от Централната изборна комисия.

Остава да се реши и механически по какъв начин два милиона души, останали без дом и настанени във краткотрайни убежища, ще упражнят правото си на глас. В зоната на бедствието са издигнати 335 хиляди палатки.

Контейнери, превърнати в жилища, са конфигурирани на 130 места, евакуираните от засегнатите региони са 530 хиляди, регистрират турските управляващи.

Трусът от 6 февруари срути или направи неизползваеми повече от 160 хиляди здания с 520 хиляди жилището.

Досега са регистрирани към 9500 вторични труса, експерти чакат сеизмичната интензивност да продължи най-малко две години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР