Земеделците с трактори започват протести. Очаква се да бъдат блокирани

...
Земеделците с трактори започват протести. Очаква се да бъдат блокирани
Коментари Харесай

Земеделците започват протести, блокират ключови точки в страната

Земеделците с трактори стартират митинги. Очаква се да бъдат блокирани над 80 съществени пътни артерии в цялата страна. Земеделците отхвърлят предлагането на държавното управление за финансова помощ за тези, които потвърдят, че са били на загуба през 2023 година.

Същевременно в Народното събрание ще се организира Комисия по земеделие, на която ще се обсъдят проблемите в бранша.

Десетки машини се събират от рано сутринта в град Мизия. Това беше и повода за затруднено напредване по пътя от Враца. Земеделските стопани се канят да блокират придвижването за ферибота Оряхово – Бекет.

„ Всички тези хора излизат поради отношението на ръководещите към целия бранш ”, съобщи Румяна Ангелова. „ Три следващи срещи, на които се стартират едни договаряния, а се стига до нещо друго. Това си е насмешка. Сектор „ Зърнопроизводство ” е единственият, който не е бил подпомаган ”, съобщи Ангелова пред.

„ Хората излизат на пътя, тъй като търпението им е изчерпано ”, съобщи Петър Пешев, ръководител на врачанската конструкция на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„ Товарните коли няма от кое място да минат. За всички останали пътят е свободен ”, съобщи Румяна Ангелова.

В Русе производителите от разнообразни браншове възнамеряват обсада със земеделска техника на „ Дунав мост ”. Във Видин пък придвижването ще бъде спряно краткотрайно по „ Дунав мост 2 ”.

Над 150 тежкотоварни машини се чака да блокират един от входовете и изходите на  автомагистрала „ Тракия ” край Стара Загора. На място има доста наличие на полицията.



Със своя обсада от 13 февруари в протестните дейности се включват и от съдружие „ Обединени български животновъди ”. Те упорстват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Пред NOVA ръководителят на сдружението Бойко Синапов изясни за какво. 

„ Той не можа да се оправи с нещата, които поставихме като отрасъл ”, съобщи Синапов. „ Ситуацията в бранш „ Животновъдство ” е под всякаква рецензия. Министър Вътев си разреши да излезе и да разгласи, че е изплатил всевъзможни дотации към бранш „ Животновъдство ”. Излъга. В момента сме в колапс и имаме да получаваме ужасно доста средства, които са планувани за 2023 година ”, съобщи Синапов.

Той отговори и на обвинявания, че животни, за които са изплатени помощи, са единствено виртуални.

„ Ние от сектора сме сложили този въпрос. Всички знаем и сме обяснили на министър Вътев къде са тези животни. Има такива, които са във ветеринарната система и се употребяват единствено с цел да се декларират пасища. Виртуалните животни не могат да бъдат при действително работещите фермери ”, сподели Синапов. Той упрекна също министър Вътев, че е „ разделил сектора ”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР