Земеделците отново настояха в парламентарната Комисия по земеделие и храни

...
Земеделците отново настояха в парламентарната Комисия по земеделие и храни
Коментари Харесай

ДПС продължава да настоява за допълнителни 200 млн.лв. за държавно подпомагане в сектор „Земеделие“

Земеделците още веднъж настояха в парламентарната Комисия по земеделие и храни да получат в допълнение 200 млн. лева държавна поддръжка, каквото беше предлагането на Движение за права и свободи по време на дебата за държавния бюджет.

Това обявиха народните представители от Движение за права и свободи Имрен Мехмедова и Ализан Яхова след съвещанието на отрасловата комисия.

Представителите на всички аграрни браншове обявиха, че са на ръба на оцеляването, а напрежението пораства. Много от тях към този момент са завършили активност поради високите цени на електрическата енергия и суровините, а животновъдите продават животните си на кланици и са подготвени да продадат стадата си в Гърция и Румъния. Те не могат да ги изхранват поради нарасналите цени на фуражите и невъзможността да купуват нужното им количество, сподели Имрен Мехмедова

Отделно в бранш „Животновъдство“ се следи по-нисък ритъм на нарастване на цените на крайната продукция по отношение на покачването на себестойността. Доходността е негативна, поради повишаване на всички разноски.

Стана ясно също по този начин, че за двата най-уязвими бранша – отглеждане на животни и произвеждане на плодове и зеленчуци, Министерството на земеделието е заложило като Ковид ограничения 79 милиона лв. за животновъдите и 64,5 млн. лева за градинари и овощари. Загубите в бранш „Животновъдство“ се пресмятат на 220 милиона лв., а тези в бранш „ Плодовете и зеленчуци “ – на 130 милиона лв., добави Ализан Яхова.

Ако не се усили доста поддръжката и не се ръководи по нов метод, съгласно новите ценови салда и нужди – идната година ще отчетем следващото понижаване на земеделските стопани и заличаване на цели браншове в земеделието, безапелационни са Имрен Мехмедова и Ализан Яхова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР