Земеделците имат сериозни възражения срещу проекта на наредба за реда

...
Земеделците имат сериозни възражения срещу проекта на наредба за реда
Коментари Харесай

Земеделците имат сериозни възражения срещу проекта на наредба в Закона за горивата

Земеделците имат съществени възражения против плана на разпоредба за реда и изискванията за водене на указател на лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Това сподели Цветан Берберов от Националната асоциация на зърнопроизводителите пред БНР. Той съобщи това преди разискването на плана на разпоредба към така наречен закон за горивата в парламентарната Комисия за битка със сивата стопанска система и контрабандата.

Освен включването на земеделците, които употребяват горива, в специфичен указател, наредбата към така наречен закон за горивата, слага пред тях нови административни условия като към търговци, а не крайни консуматори на горива. Заради това зърнопроизводителите оповестиха, че са в протестна подготвеност. „ В самото заглавие на закона изкристализира неговия лобизъм. Противоречията започнаха в комисията, на второ четене, през април. Нас ни припознаваха като ведомствени бензиностанции, които ние не сме. Ние сме заявили своите съдове за предпазване на горивата, които използваме в селското стопанство. Това е нещо, което е обикновено. Използваме, в действителност, значително количество горива, само че бяхме спрягани като икономическа активност, от която излизат и влизат незаконни количества горива, които се оферират на българския пазар. Това, почтено казано, ни втрещи, тъй като господин Емил Димитров сподели, че в хазната те могат да влязат 1,5 милиарда Апропо, цялото земеделие не разполага с такива горива в цялата си активност “, сподели Цветан Берберов.

Спорната разпоредба вменява отговорности на общинските служби по земеделие, а в писането ѝ не е взело участие отрасловото Министерство на земеделието, сподели още той.

Според него, в текстовете се усилва административната тежест за общинските служби, само че и към земеделските производители, „ което е непостижимо “. „ Постоянно се приказва за понижаване на административната тежест, а тук, в първичния вид за проектонаредба, ние трябваше да осигурим наложително квалифицирани лица, които да имат електронен автограф, които при всяко едно зареждане, то да бъде управлявано и вписано в сървър на Министерство на стопанската система, което за нас е безусловно causa perduta. Това е съвсем невероятно, тъй като ние се намираме в отдалечени точки от обществото, в които няма интернет връзка, а даже токовете са непостоянни, от което гърмят сървъри, компютри... “

"Строителството на един обект за горива от 1 категория е „ не по-малко от 100-150 хиляди лв. за всеки един аграрни производител. Това е непостижим и неблагоразумен разход за нас “, уточни Берберов.

Според него в този момент съществуващите правила за доклад на горивото са работещи и задоволителни. „ Имаме не една инспекция и виждаме, че при нас няма приключване горива, няма надписване на горива, имаме възобновяване на данък. Не е обикновено някой да поставя спомагателна административна тежест, при изискване че няма пробойни “.

Берберов позволи, че задачата на измененията е ограничение на играчите на пазара в доставка на горива, тъй като доста от дребните снабдители няма да могат да отговорят на изискванията в новия план. „ Ние сме в протестна подготвеност от април месец. В петък имахме Управителен съвет на Тракийския съюз, на който съм ръководител. Колегите бяха на мнение да излизаме незабавно да протестираме “, сподели още Цветан Берберов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР