Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични

...
Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични
Коментари Харесай

Десетки блокади на важни пътни артерии заради земеделския протест

Земеделци започнаха блокади на редица значими пътни точки и гранични пунктове в цялата страна като част от безсрочния общонационален аграрни митинг. Над 900 000 души са наранени от отпадналата възбрана за импорт на земеделска продукция от Украйна, акцентират представители на 26 браншови организации от аграрния бранш.

Протестиращите упорстват да бъде спрян вносът освен на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, само че и на млека, месо и мед. Фермерските претенции са и до 30 септември да получат цялостния размер на обезщетенията поради нарасналите им разноски в резултат на войната в Украйна, и неотложно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали 100 %. Протестиращите желаеха и оставката на държавното управление.

Повече от 40 значими точки по пътищата в страната към този момент са блокирани от оповестения общонационален митинг за избавяне на българското земеделие. Пред БНР Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, прикани пътуванията да са единствено при последна нужда, тъй като се придвижва тежка земеделска техника.

Георги Милев: Няма по какъв начин отрасъл, изкарал България от 2 национални произшествия, да е " терорист "
Над 300 аграрни производители с повече от трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока автомагистрала " Тракия " при квартал " Кольо Ганчев ".

Над 300 аграрни производители се събраха за митинга в Стара Загора

Десетки земеделци се събраха на митинг и край Благоевград, като блокираха кръговото кръстовища на път Е-79 след Благоевград посока Симитли и затвориха придвижването.

Блокадата обхвана и пътя Варна - Бургас и в двете направления в региона на местността " Харамията " до разклона за Аврен, региона на пътен възел Петолъчката.
Земеделци от целия район блокираха кръговото кръстовище до Ахелой

Около 500 зърнопроизводители и аграрни стопани от Пловдивско стачкуват на четири места в района.

Протестът на фермерите блокира 4 пътни възела в района

Във Видин земеделските производители блокират придвижването на метода за Дунав мост 2.

В област Добрич блокадата е на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, при кръговото кръстовище на Балчик и пътя за Силистра в село Карапелит.

Производители на земеделска продукция и животновъди блокираха за два часа придвижването от и към Дунав мост, като в следобедните часове това ще се повтори. Земеделска техника беше струпана в региона на граничния пункт при Русе. Рамо до рамо със земеделците на пътя към границата с Румъния застанаха и производители на плодове и зеленчуци. По думите на Синан Вейсал, ръководител на Областната камара " Плодове и зеленчуци ", никой от техния отрасъл към момента не е получил отплата за площите, които замръзнаха тази пролет и дръвчетата не дадоха плодове. Почти сходна била обстановката с животновъдите. Като проблем показаха занижения надзор. Поискаха политическо посланичество и основаване на нова земеделска партия, сподели Ридван Караманов от Вятово. Земеделският производител Станимир Станчев от Русе изрази подозрение, че информацията за доставки и цени не е цялостна. Според предварителния проект на протестиращите такива блокади на границата ще има всеки ден до петък. Това блокира както пътуващите жители, по този начин и транспортния отрасъл, който не получава нито европейски или държавни дотации, нито горива на преференциални цени, както земеделците.

Земеделски производители от Великотърновско блокираха с трактори основния път София – Варна при село Шереметя. Животновъди, зърнопроизводители и пчелари не одобряват да бъдат наричани терористи и споделят, че работят под себестойност. Те не се надяват да бъдат чути от страната с настояванията им за отпадане на възбраната за импорт от Украйна на храни и с настояването да си получат в точния момент заплащанията.

Над 300 аграрни производители с към 100 тежки машини блокират и основния път Силистра – Русе при пътен възел Тутракан.

Земеделски производители затвориха за към половин час външно-градската автомагистрала в Перник. Блокади е имало и в Радомир и Брезник. Пред спортната зала " Борис Гюдеров " в Перник, където се събраха протестиращите фермери от целия район, беше повдигнат афиш с надпис " Оставка ".

Сливенска област е блокирана на две места от митингите на земеделците през днешния ден – пътен възел Петолъчката и на основен път София – Бургас в региона на така наречен Ямболска детелина. Този сектор затваря и пътя Сливен – Ямбол.

Няколко десетки земеделци от разнообразни сектори и тежка техника са ситуирани на пътния възел свързващ пътя Сливен – Ямбол и София - Бургас. В момента изчакват сътрудниците си от Петолъчката с цел да се причислят с тракторите си в похода към София.

Към момента няма напрежение измежду протестиращите. Движението се отбива по обиколни пътища.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР