Земеделци от цялата страна излязоха на протест в София с

...
Земеделци от цялата страна излязоха на протест в София с
Коментари Харесай

Фермерите в София искат оставката на земеделския министър

Земеделци от цялата страна излязоха на митинг в София с искане за оставка на земеделския министър Кирил Вътев.

Като цяло митингът е кротичък. Представители на пет браншови организации са на протестно шествие от Министерството на земеделието до постройката на Министерския съвет.

Напрежението за малко се увеличи - министър Вътев го няма и пристигна заместникът му Александър Йоцев. Поради заплаха от ескалиране на обстановката с протестиращите, служителите на реда го прибраха в министерството.

" Каним представителите в постройката на министерството ", сподели министър Йоцев. Протестиращите обаче отхвърлиха да влязат. " Вижте по какъв начин този човек манипулира, няма да влезем, елате вие при протестиращите ", сподели Димитър Зоров, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите.

Председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) Бойко Синапов разяснява, че обстановката загрубява и земеделския министър Кирил Вътев не се е справил с това да отстои настояванията на фермерите. Той разгласи, че упорстват за оставката на министър Вътев.

Той изясни, че земеделците имат няколко претенции: " Незабавно погашение на дотациите, да се изплати неполучената помощ за Украйна, ние желаеме да бъдем предпазени, нашето произвеждане да бъде предпазено ".
" Вътев се мъчи по всякакъв начин да потвърди, че ние получаваме доста пари и сме добре ", сподели ръководителят на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ) Мария Степанчева.

Според нея земеделският министър Кирил Вътев би трябвало да си застане на мястото и да помогне на бранша. " Нищо от меморандума не е изпълнено. Той е поставил розовите очила и счита, че всичко е окей ", счита Степанчева. Тя се обърна и към премиера акад. Николай Денков. " Г-н Денков, не си затваряйте очите пред проблемите на този бранш. Очакваме да насрочите среща, с цел да кажем проблемите на млечното отглеждане на животни ", прикани тя, съобщи БГНЕС.

Председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) Велин Георгиев разяснява, че 90% от разноските на оранжериите са сила. " При тези две войни, зимата ще е още по-тежка. Сега е момента, търсим от министъра да подсигурят газа, да имат сигурност нашите служащи да работят. Както са поставили министър Вътев, по този начин да му намерят друга работа. Движение за права и свободи и ГЕРБ да се вземат ръка да ръка и да сложат експерт ", прикани той. Георгиев се обърна и към Вътев и прикани да одобри организациите.

Заместник-министърът потегли към протестиращите, само че екипът му незабавно го прибра
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР