Земеделци от десетки села са изправени пред опасността да останат

...
Земеделци от десетки села са изправени пред опасността да останат
Коментари Харесай

Язовир „Мъглене“ пресъхна

Земеделци от десетки села са изправени пред заплахата да останат без издръжка поради пресъхналия язовир „ Мъглене “. По информация на земеделците от 8 млн. кубични метра размер на язовира сега има по-малко от 1 млн. кубични метра вода.

Водното оборудване е единствено за поливане и обслужва 14 села в община Кирково. Местните са извънредно обезпокоени и поради това от време на време излизат на митинги против, по думите им, безхаберието на страната за положението на язовира.

Земеделецът Ахмед Асан, че казусът продължава към този момент 3-4 години. Той изиска страната и министърът на земеделието да вземат незабавни ограничения.

„ През годините сме били очевидци на сходен спад на равнището, само че подобен прелом до момента никой не е виждал. Единственият интервал, в който могат да се създадат ремонтни действия, е в този момент “, изясни кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

От сдружението, стопанисващо язовира, което е към Министерство на земеделието, обявиха, че казусът е в неизправността на водовземането и главния изпускател, които са обединени в едно оборудване.

„ Част от детайлите, които са в употреба от 1991 година, са корозирали и не са подменяни до през днешния ден. Ще бъде направено нужното в къси периоди да бъде осъществен ремонт по повредата за обезпечаване нужните количества вода за идващия поливен сезон “, допълват от сдружението.

Сключването на контракти е от извънредно значение за сдружението, защото то е в доста неприятно финансово положение.

Кметът на село Бенковски Боряна Хъзова изясни, че сключването на контракти с сдружението е станало прекомерно късно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР