Земеделският министър Десислава Танева даде категоричен отговор на Сдружението за

...
Земеделският министър Десислава Танева даде категоричен отговор на Сдружението за
Коментари Харесай

Танева се запъна: 50% българско в търговските вериги и това ще е закон

Земеделският министър Десислава Танева даде безапелационен отговор на Сдружението за съвременна търговия (СМТ), което съставлява огромните търговски вериги  у нас. Попитана на изключителния брифинг в Министерски съвет за коментар по острата им позиция от вторник, 7 април, Танева съобщи следното:

„ Нямам коментар, тъй като тази позиция беше цялостна с операции. Да, ние ще въведем обвързване на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в регионалните центрове – с търговски обекти, да оферират локална районна продукция на потребителя. В това няма безусловно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставка, логистика, разпространяване. Това е минималното, което сме длъжни да създадем като държавници, с цел да съхраним нашия народ “.

Танева напомни, че от много време води с тези вериги разговор, който е ялов.

Министърът посочи, че комерсиалните вериги ще бъдат задължени да дават 50 на 100 от площите си за артикули, българско произвеждане, срещу което се оповестиха от СМТ. За задачата е квалифицирано проекторешение на Министерския съвет, работи се и по законодателни текстове, които да се гласоподават от Народното събрание, когато то проработи.

„ В сегашното състояние на рецесия, може пенсионер с 240 лева да я подари за борба в тази рецесия и да поддържа извънредно нуждаещи се, а не може търговски оператор с „ ен “ на брой обекти, генериращ такива доходи, да направи минималното изпитание дребният производител да продава в обекта му в провинцията. Това е нонсенс, не предстои на коментар “, разяснява Танева.

От СМТ през вчерашния ден сигнализираха, че вследствие на новите условия, които погазват главните правила на пазарната стопанска система, може да се чакат повишение на цените, ограничение на избора и недостиг на доста артикули и постигане до пазара на храни с ниско качество.

Ще се оправят ли родните производит 

Договорили сме локалните търговци на храни да оферират родно произвеждане на плодове и зеленчуци, сподели още министърът на земеделието, храните и горите. Танева благодари на всичките 160 локални търговци от всички области в страната с повече от два обекта, които, по думите й, са показали отговорност и угриженост.

За тях на УС на фонд „ Земеделие “ през вчерашния ден е гласувана поддръжка за продажба на българско оранжерийно произвеждане на домати и краставици, което към този момент се реколтира, означи министърът. Ефектът на тази помощ ще бъде оценен след приключване на крайния й период – в края на май, добави тя.

Земеделските производители да бъдат дейни в Бюрата по труда по областите и навреме да декларират нужния им личен състав за прибиране на реколтата, прикани още земеделският министър, припомняйки, че през идващия месец стартира акцията по розобера.

Ще стигне ли българското агнешко

Имаме произвеждане на агнешко месо, което е задоволително да задоволи националното ни ползване по отношение на идните празници. Взели сме всички ограничения до пазара да доближи българско прясно, означи Танева.

Тя посочи, че според предписанията на БАБХ и на настоящото европейско и национално законодателство, всички производители ще могат в наличието на ветеринарен доктор да колят животните си във фермите и при тях да има директен достъп на клиенти, каквато е многогодишната им процедура.

За облекчение на клиентите в изискванията на карантина поради ковид, МЗХГ ще показа на Министерство на вътрешните работи описите на фермерите, които имат право да колят животни, осведоми министърът. Така потребителите ще могат да стигнат до тях гладко и „ да се снабдят с българско прясно агнешко месо за трапезата “, добави тя.

Танева благодари и на кланиците, общо 64 на брой, които са получили поддръжката от 7 лева на агне, с цел да може месото да доближи по най-прекия път до българския консуматор. Тя изрази вяра, че целият бранш ще се оправи с предизвикването – българската продукция да доближи до крайния консуматор.

Десислава Танева означи, че розоберът идния месец „ ще ни е първото тестване “. Тя назова „ положително решение “ направеното във връзка с опцията за краткотрайно наемане на служащи за прибиране на реколтата и акцентира, че нужните за това умения могат да бъдат усвоени бързо. Танева и министърът на труда и обществената политика Деница Сачева са уведомили земеделските производители да подават данни, с цел да се насочват безработни хора за работа там.

Инфо:бизнес

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР