Земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325

...
Земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325
Коментари Харесай

Земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева

Земеделските стопани ще получат цялата планувана държавна помощ от 325 млн. лв. за второто полугодие по съглашението за отрицателното икономическо влияние от войната в Украйна. Това заяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов на среща с браншови организации от бранш " Земеделие “ в Министерство на земеделието и храните.

Бяха разисквани периодите за разплащането на втория транш по схемите за държавни помощи: " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ и " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “.

В срещата участваха и заместник-министрите на земеделието и храните Янислав Янчев и Иван Капитанов и изпълнителният шеф на Държавен фонд " Земеделие “ Ива Иванова.

Министър Тахов беше безапелационен, че вследствие на разговора с Министерството на финансите към земеделските стопани ще бъде изплатена цялата сума, залегнала в съглашението, подписано през февруари 2024 година сред държавното управление и браншовите организации, макар че нужните средства не са били заложени в националния бюджет.

Той осведоми, че откакто държавното управление утвърди спомагателните 200 млн. лева по бюджета на ДФЗ за 2024 година, Министерство на земеделието и храните има подготвеност за бързо разплащане на средствата, откакто получи отговор по изпратената нотификация до Брюксел за държавната помощ. Остатъкът от 125 млн. лв. ще бъде разплатен към фермерите до края на ноември.

Министърът на земеделието и храните напомни, че България изиска активиране на средства от земеделския запас на Европейския съюз (ЕС) поради вредите от сушата и пожарите. Той срещна браншовите организации с подхванатите дейности от Министерство на земеделието и храните за увеличение на поливните аграрни площи. Участниците в срещата разискаха и въпроса за стопанствата, които към този момент са достигнали тавана за приемане на държавните помощи.

Министър Тахов заяви още, че за декември е планувано разплащането на главното подкрепяне на приходите за резистентност към земеделските стопани.

Междувременно на свое съвещание УС на ДФЗ гласоподава земеделските стопани да получат финансовата поддръжка в размер на 200 млн. лева по двете схеми за държавни помощи. Утвърденият бюджет се разпределя както следва: 100 млн. лева по скица " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ и 100 млн. лева по скица " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “.

Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро (547 632 лева.) на дружество с активност в първичното произвеждане на селскостопански артикули. Той се ползва за целия интервал на деяние на Временната рамка (март 2022-декември 2024), като се взема поради размерът на всички получени помощи от земеделския собственик.

Припомняме, че напролет ДФЗ изплати цялостния размер на първия транш от двете украински схеми в размер на над 330 млн. лева.  Подкрепата беше предоставена на над 52 000 аграрни стопани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР