Земеделските производители трябва да се сдружават, за да намалят разходите

...
Земеделските производители трябва да се сдружават, за да намалят разходите
Коментари Харесай

Министър Вътев: Земеделските производители да се сдружават, за да бъдат конкурентни на пазара

Земеделските производители би трябвало да се сдружават, с цел да понижат разноските и да бъдат конкурентни на пазара. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който посети през днешния ден оранжерията на зеленчукопроизводителя Иван Кабуров в село Мало Конаре, област Пазаржик.

Министър Вътев се срещна с проблемите на стопанството през зимния сезон и високите енергийни разноски, поради които все още земеделският производител се е отказал от развъждането на оранжерийни домати през зимния сезон.

„ Големият ни проблем е, че не се сдружаваме, с цел да станем по-конкурентни, а на пазара се конкурираме единствено с кооперативи. Няма по какъв начин да сме конкурентни всеки самичък. Трябва да си обединявме напъните, са да обединим разноските по веригата на доставки и по пътя на цялата продукция от полето до трапезата ", разяснява министър Вътев.

Той акцентира, че субсидирането би трябвало да дава резултати и да има продукция за българските консуматори.

Министър Вътев заяви за подхванатите дейности от Министерството на земеделието и храните в помощ на бранша за облекчение на режима при построяването на сондажи за напояване.

„ Едва ли някой се съмнява, че България има задоволително вода за напояване. Този режим би трябвало да бъде не позволителен, а наложителен. Нашата цел номер едно е това да се преобърне ", сподели министър Вътев и добави, че тази година ще има помощ за напояване.

Той заяви, че дружно Министерство на земеделието и храните и Селскостопанска академия работят по актуализиране на агроекологичното райониране на страната за развъждане на земеделските култури, с цел да бъдат регистрирани настъпващите климатични промени и най-благоприятните условия за съответните типове и сортове.

Във връзка с предлагането на Иван Кабуров страната да обезпечава гратис опаковки на производителите министър Вътев уточни, че би трябвало да се направи сериозен разбор с оглед отражението върху бюджета.

„ Аз персонално съм за съществени данъчни насърчения на земеделските производители, с цел да излязат на ярко, а не просто да се раздават дотации, без някой да има ангажимент ", съобщи земеделският министър.

В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, предсседателят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов, регионалният шеф на Пазарджик Валентина Кайтазова, заместник-областният шеф на Пловдив Димитър Добрев и кметът на Пазарджик Петър Куленски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР