Земеделските производители ще получат в най-скоро време още средства по

...
Земеделските производители ще получат в най-скоро време още средства по
Коментари Харесай

УС на ДФЗ актуализира тавана на украинската помощ

Земеделските производители ще получат в най-скоро време още средства по украинската помощ, откакто към този момент е обновен таванът за подкрепяне. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “, който утвърди на днешното си съвещание изменението на инструкции за даване на държавна помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ за 2023 година

Съгласно измененията от 250 000 евро на 280 000 евро се актуализира таванът на подкрепяне по Временна рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна. Това стана след серия диалози на министър Вътев  с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски. „ Бюджетът е разполагаем и ще бъде разплатен “, разяснява министър Вътев.

При определянето на заплащането ще се регистрира и подпомагането, което претендентът е получил от март 2022 година до декември 2023 година по схемата за държавна помощ.

Новият таван от 280 000 евро ще бъде прибавен по към този момент предишния банкет по схемата. До 20 декември 2023 година стопаните, които бяха достигнали до тавана на заплащане от миналата нотификация – до 250 000 евро, ще получат доплащане по държавната помощ, съгласно одобрените промени.

Припомняме, че на 21.11.2023 година Европейска комисия разгласява Съобщение на Комисията за изменение на Временна рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна. В тази връзка на 21.11.2023 година схемата за държавна помощ беше пренотифицирана с нов номер в регистъра на държавните помощи (SA. 110212), като срокът за използване на помощта беше продължен до 30.06.2024 година, а оптималният интензитет на помощта бе повишен на 280 000 евро, съгласно изменението на Временната рамка. На 29.11.2023 година Европейската комисия утвърди изменението на схемата за държавна помощ, като постанови позитивно решение от службите на Европейска комисия за съгласуемост на мярката с разпоредбите за държавни помощи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР