Земеделските производители е необходимо да се възползват от потенциала на

...
Земеделските производители е необходимо да се възползват от потенциала на
Коментари Харесай

Явор Гечев: Земеделските производители трябва да се възползват от потенциала на новите технологии

Земеделските производители е належащо да се възползват от капацитета на новите технологии. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев при откриването на 29-тото издание на ревюто „ Селското стопанство и всичко за него “, което се организира в гр. Добрич, оповестиха от пресцентъра на министерството. Той посочи, че те са главен фактор в разгръщането и по-доброто развиване на българското земеделие.

„ Приложението на високите технологии – цифровизация и цифровизация в региона на земеделието посредством новата Обща селскостопанска политика ще намира все по-голямo разпространяване “, означи Явор Гечев в границите на полемика на тематика „ Цифрова Европа и цифровизация в селското стопанство “, която е част от програмата на тазгодишното издание на Добричкия панаир. Основните тематики на дебата бяха „ Цифрова промяна на българско земеделие и селските региони “ и „ Европейският зелен пакт и селското стопанство “.

„ Моето персонално разбиране е, че би трябвало да има уравновесено периодично повтаряне на Ноу-Тил (No-till) технологии, в това число с периодично повтаряне на интегрирана растителна отбрана, добър сеитбооборот, зелено заораване, зелено наторяване, което освен ще резервира почвата, само че и ще я обогати “, съобщи Явор Гечев по време на полемиката. Той акцентира още, че би трябвало да има баланс сред стопанската система, екологията и обществения детайл, с цел да се реализира оптималната резистентност на бранша в бъдеще.

По време на визитата си в Добрич, аграрният заместник-министър Гечев разяснява пред публицисти, че упованията за тазгодишната годишна продукция от зърно е тя да бъде богата, като в същото време цените на пазара ще се запазят положителни за производителите. „ Предстои акцията по прибирането на реколтата да завърши, след което ще отчетем действителния рандеман в зърнения бранш “, добави още той. На въпрос за вероятността от повишаване на цената на хляба, заместник-министър Гечев уточни, че най-слабо въздействие върху нея има суровината, измежду факторите, от които тя се дефинира са – работната заплата, цената на тока, газа и други. „ Това са пазарни връзки, на които ние няма по какъв начин да влияем “, посочи още той.

Заместник-министър Гечев заяви също и, че Министерството на земеделието, храните и горите е в дейна полемика с Министерство на околната среда и водите във връзка с смяна на тълкованието за биомаса. „ Ние считаме, че има задоволително нормативни документи, които дават съображение вътрешната биомаса на равнище стопанство да не бъде определяно като боклук. През новия програмен интервал, който ще влезе в действие от 2023 година, ръководството на боклуци от селското стопанство ще бъде един от цели в бранша към който ще бъде ориентиран забележителен финансов запас “, сподели Явор Гечев.

Тази година ревюто се организира в интервала 25-28 август и показва профилирана едрогабаритна, малогабаритна техника, машини и уреди за отглеждането на животни, селскостопански инвентар, прикачени и навесни селскостопански машини, семена и препарати за растителна отбрана. Във форума вземат участие над 40 изложителя, като за първи път има и арменски био производители на храни.

По-късно заместник-министър Гечев организира работна среща с специалисти от Областната работа „ Земеделие “ в града, на която се разискаха настоящи тематики в бранша.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР