Земеделските министри на ЕС ще се съберат днес в Брюксел

...
Земеделските министри на ЕС ще се съберат днес в Брюксел
Коментари Харесай

Земеделските министри на ЕС ще обсъдят състоянието на пазара на селскостопански стоки и бъдещето на ОСП

Земеделските министри на Европейски Съюз ще се съберат през днешния ден в Брюксел на съвещание на Съвета по земеделие и риболовство. Те ще обменят отзиви като продължение на осъщественото от Европейската комисия (ЕК) след предходното съвещание от 26 февруари, написа Европейска комисия на интернет страницата си.

От българска страна в съвещанието ще взе участие заместник-министърът в оставка Деян Стратев, оповестиха за Българска телеграфна агенция от аграрното министерство.

Съветът ще разиска актуалното състояние на пазарите за селскостопански артикули в Европейски Съюз, по-специално в резултат на нападателната война на Русия против Украйна. Обменът на отзиви ще употребява като насочна точка информация от Европейската комисия и страните членки.

Преди обмена на отзиви сред министрите изявление пред Съвета ще направи министърът на селскостопанската политика и храните на Украйна Микола Солски.

Сред другите тематики в дневния ред белгийското председателство ще даде обществено информация за проведените от него прояви по отношение на бъдещето на селското стопанство и общата селскостопанска политика (ОСП).

Също навън съвещание председателството ще показа резултатите от симпозиума на тематика " Призив за грижа за хуманното отношение към животните " (Брюксел, 29 януари 2024 г.), а делегацията на Испания ще даде информация по отношение на неотдавнашното решение на Съда на Европейски Съюз по дело C-330/22, обвързвано с рибарството. Делегацията на Португалия ще даде обществено информация за европейската поддръжка в региона на морското дело, рибарството и аквакултурите.

По искане на делегацията на Франция ще бъде разисквана точка по отношение на идния избор на нов общоприет шеф на Световната организация по опазване на здравето на животните (СОЗЖ). Делегацията на Австрия ще даде информация за провокациите пред европейските предприятия в региона на селското и горското стопанство, подбудени от регламента по отношение на обезлесяването, а делегацията на Литва ще осведоми Съвета за резултатите от съвещанието на министрите на селското стопанство от Северно-балтийския район.

Накрая, по искане на делегацията на Испания ще бъде добавена обществена точка по тематиката за новите геномни техники.

Заседанието на министрите ще бъде придружено от трети всеобщ митинг на недоволни земеделци от началото на годината, като се чака той да предшества с няколко часа съвещанието и да стартира в 6:00 часа.

Според уредниците се планува в града да дойдат 300 трактора - доста по-малко от първата сходна демонстрация през февруари, когато в града навлязоха към 1300 машини.

Земеделците упорстват за промени в разпоредбите за тяхната активност и се афишират против комерсиалните съглашения на Европейски Съюз.

Вчера заместник-министърът на земеделието и храните в оставка доцент Деян Стратев взе участие в неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в град Брюж, Белгия. По време на съвещанието се организира полемика на тематика " Бъдещето на рибарството и аквакултурите в Европейски Съюз " въз основа на авансово публикуван от Белгийското председателство документ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР