Земеделски производители организираха протест край ГКПП Дунав мост при Русе,

...
Земеделски производители организираха протест край ГКПП Дунав мост при Русе,
Коментари Харесай

Земеделски производители блокираха ГКПП Дунав мост при Русе

Земеделски производители проведоха митинг край Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " при Русе, като блокираха със аграрни машини придвижването в региона на граничния пункт. Участниците в недоволството, което е част от националния аграрни митинг, издигнаха транспаранти с надписи " Системата ни убива! ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ние работим на загуба. Около 80-90 % от производителите са на загуба, тъй като добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност ", сподели Милен Коев, ръководител на Районния съюз на фермерите " Дунавско зърно ".

По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, защото у нас има доста от тази продукция в складовете. " Това ще докара до цялостен провал на българското произвеждане ", счита той. Синан Вейсал, регионален координатор за Русе на браншова камара „ Плодове и зеленчуци “, сподели, че секторът не е в положително положение от доста години. „ Борим се за оцеляване.

Евтиният импорт на плодове от Украйна утежнява в допълнение ситуацията “, сподели Вейсал. По думите му цената на кг замразени малини импорт от Украйна е 1.20 евро, а в България се заплаща 2.00 лева за брането на кг малини. Той съобщи, че желаят естествени условия за работа и страната да застане зад тях Протестиращите обясниха, че имат пет претенции.

Част от тях са въвеждане още веднъж на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, както и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко, месо, живи животни и мед. Милен Коев сподели, че друго искане е погашение към земеделските производители до 30 септември т.г. на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане поради войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Държавата да компенсира и земеделските производители със 100 % пропаднали площи. Протестът ще продължи до 12:30 часа през днешния ден, а по-късно придвижването ще бъде затваряно през час денем, сподели Милен Коев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР