Земеделската земя в България е поскъпнала над 6 пъти за

...
Земеделската земя в България е поскъпнала над 6 пъти за
Коментари Харесай

С колко поскъпна земеделската земя през последните 12 години

Земеделската земя в България е поскъпнала над 6 пъти за последните 10 години, съгласно данните. От организацията потвърдиха новината за Money.bg.

Според представителите на този отрасъл " раздробената земя и неналичието на напояване не престават да бъдат най - огромният проблем за българското земеделие ".

Над 52 милиона дка е селскостопанската земя в България

" 69% от земята е обработваема. 800 000 декара се водят необработваеми, което значи, че през последните две години върху тях няма аграрни действия ", разясняват от Асоциацията на притежателите на аграрни земи

Интересът към пазаруване на земя пораства и доказателство е, че съвсем липсва първично предложение, порастват и цените.

Цена на декар цемя през 2010 година и през 2023 година:
2010 година - декар земя - междинна цена -287 лв.. 2022 година - декар земя - междинна цена - 2 787 лв..  Колко коства земеделската земя в другите елементи на България?
Колко коства земеделската земя в другите елементи на България?

В множеството райони на Европейския съюз обработваемата земя е по-скъпа от пасищата

Традиционно най-скъпата земя е в Добруджа, като там комасиран имот може да доближи и до 5 000 лв. за декар , само че задачата за пазаруване е за създаване на ВЕИ.

България продължава да бъде европейската страна с най-раздробена земеделска земя. В страната има 9 милиона аграрни парцела.

Средната цена на хектар (10 000 кв. м) обработваема земя в България през 2021 година

През 2021 година междинната цена е била 6096 евро по отношение на 5328 евро през 2020 година, съгласно данни на Евростат. За съпоставяне, в Румъния декар земеделска земя коства 7601 евро, в Гърция - 12 657 евро, а във Франция - 5940 евро.

В България най-скъпата земя е в Североизточния регион (8024 евро за хектар), а най-евтината в Югозападния регион (3469 евро за хектар), като и в двата случая цените са по-високи в сравнение с през 2020 година.

Средната цена на хектар обработваема земя у нас е по-висока от тази в други страни като Литва, Естония, Латвия, Словакия и Хърватия.

Евростат демонстрира, че в множеството райони на Европейския съюз обработваемата земя е по-скъпа от пасищата. Изключение вършат испанските райони Астурия и Мадрид, както и районът Состинес в Литва, където хектар морава е по-скъп от хектар обработваема земя.

Наемите на земеделска земя

През март тази година стана ясно, че годишните наеми на един хектар (10 декара) земеделска земя варират доста сред районите на страната. Това демонстрират последните данни на " Евростат " за интервала от 2017-а до 2021 година.

Статистиката демонстрира, че през обсъждания интервал междинният размер на арендата се е нараснал с 15.83% - от 240 евро на 278 евро. За съпоставяне през 2021 година земеделската земя в Люкембург се е отдавала чартърен на същата цена .

След фрапантен спад на наемните равнища през 2020 година, като най-скъп през 2021 година се очерта Североизточния регион на България.

Само за година наемите в този регион са скочили с над 50%, достигайки приблизително 415 евро за хектар. От този порядък са наемите в гръцкия регион като Тесалия (427 евро) и австрийския Тирол (405 евро).

Като най-достъпен регион в България можем да посочим Югозападния, където наемът е в размер на 146 евро за хектар.
 Наемите на земеделската земя в България и в Люксембург се изравниха
Наемите на земеделската земя в България и в Люксембург се изравниха

Каква е арендата в другите региони на страната?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР